onsdag 31 maj 2017

Kofteh Nochoodchi (kikärtsköttbullar)


Smakrika köttbullar med kikärtsmjöl. Tasty meatballs with chickpea flour.

English translation and video

Gjorde flera sorters köttbullar förra helgen, vi har många varianter i det persiska köket. De här köttbullarna är gjorda på kikärtsmjöl – men det är inte ”svenska” kikärter! Utan det du ser på bilden nedan. Vi äter det som nötter i Iran.

6 portioner


Till smeten:
600 gram färs (det går bra med nöt, lamm, kalv, kalkon)
1 ägg
1/2 gul lök
2 1/2 tsk salt
2 1/2 krm svartpeppar
5 msk kikärtsmjöl
2 dl välhackad persilja (kan uteslutas)
Blandning av olja och smör till stekningen

Till såsen:
1 gul lök
2 – 3 msk tomatpuré
1 1/2 tsk salt
1 1/2 krm svartpeppar
1 – 2 msk kikärtsmjöl (ta inte allt med en gång – smaka av och korrigera)
1/2 – 1 dl pressad citron
Lite socker
Vatten
Olja till stekningen

Smeten
Skala löken och kör det i matberedare, tillsätt ägg och kör några varv så att löken blir riktigt ”mosade”, tillsätt övriga ingredienser. Mät upp smeten med en msk, forma till köttbullar och stek det med lite olja. Jag använder en traktörpanna för att steka. Sätt det åt sidan. Nu på sommaren är det bra om du sätter de färdiga köttbullarna i kylen under tiden du gör såsen. 

Såsen
Skala och hacka löken. Stek löken i en tjockbottnad kastrull i 5 – 7 minuter, tillsätt kryddor och tomatpuré och rör så att allt blandas väl. Tillsätt ca 7 dl vatten. Låt koka ca 15 minuter, smaka av, korrigera kryddningen. Låt vätskan koka ytterligare 30 minuter. Tillsätt mer vatten vid behov. Vill du ha tjockare sås tar du bara lite mer kikärtsmjöl.

Allt detta kan du göra i god tid. Ca 30 minuter före serveringen kan du ta ut köttbullarna och lägga i vätskan och koka så att köttbullarna får smak av vätskan vise versa.
Servera persisk ris och yoghurt till.

Noshe Jan! 

Persiska kikärter äts som nötter! Köp kikärtsmjölet i invandrarbutiker! Iranian chickpeas are eaten as nuts.Buy chickpea flour in oriental shops

De 2 små skålarna ovandför ägget är kikärtsmjöl. Det har en "nöttig" smak. The two small bowls above the eggs are chickpea flour. It gives the meatballs a "nutty" taste. 


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar