måndag 10 juli 2017

Kotlete Gosht (Persiska burgare) - (Persian burgers)


Kotlet-e Gosht eller Persiska hamburgare är otroligt smakrik! Kotlet-e Gosht or Persian burgers are incredibly tasty!
English translation 

Ja kära läsare, jag har inte bloggat på en månad eftersom min syster Paridokht Shaffé-Asgari gick bort den 3 juni. Hon var verkligen min ”Master Chef” och jag hennes elev. Vi brukade laga mat varje onsdag, hon följde min blogg med stort intresse och jag satte värde på hennes återkoppling. Har haft fullt upp med praktiska detaljer kring hennes begravning som ägde rum den 30 juni. Nu är jag redo att göra nytt försök. Man brukar säga att en olycka kommer sällan ensam och det stämmer. Min sons bostadsrätt brann upp bara för några dagar sedan, de klarade sig men av hemmet kvarstår i stort sätt ingenting. De måste hitta ett annat boende till dess att huset har renoverats och det lär ta cirka ett år. De kom på besök igår och jag bestämde mig för att laga något persiskt eftersom min sonhustru Anna gillar det. Det blev Persiska burgare eller som det egentligen heter; Kotlet-e Gosht. De är lika goda kalla som varma. Otroligt lätta att göra men ack så gott!

Ingredienser:
600 gram lamm, kalv eller nötfärs
2 stora kokta potatisar
1 medelstor gul lök
2 ägg
1/2 tsk nymalen svartpeppar
1 1/2 tsk salt
1/2 tsk kanel
1 krm mald saffran som löses i en msk varmt vatten
1 msk gurkmeja
Ströbröd för panering
Olja för stekning
  1. Lägg skalade kokta potatisar, gul lök, ägg, kött samt alla kryddor i en matberedare och låt det gå på hög hastighet ca 5 minuter. 
  2. Mät upp köttblandningen i dl mått (1 dl kött = ca 100 gram). 
  3. Dela sedan det i två delar 
  4. Blöt händerna och forma varje 1/2 dl kött till ovala kotletter, eller som vanliga runda hamburgare. 
  5. Häll ströbröd på en tallrik och panera kotletterna. 
  6. Stek i olja till dess att de har fått fin färg. 
  7. Lägg upp på serveringsfat, dekorera med några gröna blad.  

Serveringsalternativ
Du kan servera det kallt eller varmt.
Servera gärna naturell yoghurt utblandad med pressad citron till.
Tortillas med sallad bestående av tomat, salladsblad och gurka, yoghurt utblandad med pressad citron.
Med tomatsås: hacka och stek en medelstor gul lök, sänk värmen och lägg på ett lock, låt det koka till dess att löken har mjuknat. Klyfta 4 mogna tomater och stek även dessa hastigt i stekpanna, täck över med lock igen och låt koka sakta i ytterligare tio minuter. Smaksätt med salt, peppar och andra kryddor efter tycke och smak.
Eller varför inte som vanliga hamburgare? 

Noshe Jan! 

Få ingredienser men otroligt gott! Few ingredients but incredibly good!

Panera i ströbröd. Roll in bread crumbs

Stek till dess att de har fått fin färg. Fry until they have got a nice color.

Yes, dear readers, I have not blogged in a month because my sister Paridokht Shaffé-Asgari died on June 3rd. She was truly my "Master Chef" and I her student. We used to cook every Wednesday, she followed my blog with great interest and I appreciated her feedback. Have been busy with practical details around her funeral that took place on June 30th. Now I'm ready to make a new attempt. It is usually said that an accident rarely comes alone and that is correct. My son's residence was burned up just a few days ago, they managed, but nothing remains of their home.  They have to find another accommodation until the house has been renovated and it will take about a year to complete. They came to visit yesterday and I decided to cook something Persian because my daughter in law Anna likes it. I made became Persian burgers or as it is actually called; Kotlet-e Gosht. They are as good cold as hot. Amazingly easy to do but oh so good!

Ingredients:
600 grams of lamb, veal or ground beef
2 large boiled potatoes
1 medium sized onion
2 eggs
1/2 teaspoon freshly ground black pepper
1 1/2 teaspoon salt
1/2 teaspoon cinnamon
1/4 teaspoon ground saffron that is dissolved in a tablespoon of warm water
1 tablespoon turmeric
Breadcrumbs
Oil for frying

  1. Add peeled boiled potatoes, onions, eggs, meat and all spices in a food processor and let it run at high speed for about 5 minutes.
  2. Measure the meat mixture in dl dimensions (1 dl meat = about 100 grams).
  3. Then divide it into two parts.
  4. Wet your hands and shape each 1/2 dl meat to oval shape, or as regular round burgers.
  5. Pour bread crumbs on a plate and cover each burger with it. 
  6. Fry in oil until they are thoroughly cooked and have a fine color. 
  7. Put on a serving dish, decorate with some green leaves.
Serving options
You can serve it cold or hot.
Feel free to serve natural yogurt mixed with squeezed lemon.
Tortillas with a salad consisting of tomato, lettuce, and cucumber, yogurt mixed with squeezed lemon.
With tomato sauce: chop and fry a medium sized onion, lower the heat, cover with a lid, let it cook until the onion has softened. Slice 4 ripe tomatoes and saute them quickly in a frying pan, cover with lid again and allow to cook slowly for another ten minutes. Season with salt, pepper and other spices according to your own taste.
Or why not serve it just like ordinary burgers?

Noshe Jan! 







Inga kommentarer:

Skicka en kommentar