måndag 22 maj 2017

Shirin Polo (Söt pilaffris) - (Sweet Pilaf rice)



Ett måste på ett persiskt bröllop är Shirin Polo. Men det är även gott till vardags!
Shirin Polo is a must on a Persian Wedding. But it is as tasty on an ordinary day as well! 
English translation

Precis som sillen hör till midsommarfesten är det ett måste att ha Shirin Polo på persiska bröllop. Riset kom till Iran från Indien för ca 4000 år sedan, iranierna har sedan dess utvecklat riskokandet till en konst! Varje onsdag lagar jag mat med min syster för att ta del av hennes erfarenheter. Nu var det dags för Shirin Polo. Hon får förfrågningar varje gång någon ska gifta sig att laga Shirin Polo, vi har tappat räkningen vid det här laget.
När min brorsdotter gifte sig i USA lagade hon Shirin Polo och monterade det hela på hotellet där bröllopet hölls. Kockarna stod som förstelnade när de tittade på hur hon gick till verket. En del har strimlade morötter i också men det har inte vi i vår familj. Utesluter man kycklingen kan både veganer och vegetarianer äta maträtten.


50 gram torkade strimlade apelsinskal (här kan du hitta receptet)
200 gram socker
4 dl vatten
1 1/2 dl ris
1 1/2 msk salt
1 dl strimlade pistaschnötter
1 dl strimlad mandel
2 st. kycklingfiléer
2 tsk saffran utrörd i varmt vatten
  1. Mät upp allt så att du inte glömmer något.
  2. Tvätta riset 7 gånger och låt det ligga i blöt med 1 1/2 msk salt i ca 1 timme.
  3. Ta fram strimlade apelsinskal och blötlägg det en stund i varmt vatten. Bytt vatten några gånger (3 – 4 gånger ungefär). Lös upp 200 gram socker i 4 dl vatten och låt apelsinskalen koka i det till dess att det har mjuknat – spar vattnet.
  4. Skär kycklingfiléerna i lagom stora bitar och låt det koka i en kastrull med lite salt. När det börjar koka upp avger kycklingarna lite ”orenheter”, byt vatten och låt det koka upp igen. När det är genomkokt silar du bort vattnet och tillsätter lite av apelsinvattnet och några droppar saffransvatten. Smaka av och korrigera kryddningen. Sätt åt sidan.
  5. Koka riset enligt recept som jag har bloggat om tidigare. Du hittar receptethär.


När det är dags att servera lägger du upp några skop med ris på serveringsfatet, varva det strimlade apelsinskal, pistasch och mandel. På toppen blandar du lite ris med resten av saffransvattnet och lägger upp med ytterligare lite pistasch och mandel på toppen. Lägg upp kycklingbitarna runtom.
Top left: 1- this is what orange peel looks like. 2-The chicken takes a lot of taste from the juice that the orange peels have been cooked in. 3 - Mix saffron with some rice.
Below left: 4 - Layer rice with orange peel. 5 - Layer with almond and pistachio nuts. 6 - Be generous with orange peel. 
Noshe Jan!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar