lördag 6 maj 2017

Kompote goje sabz (Kompott på gröna plommon) - (Compote on green plum)


Så enkelt och gott! Persiska gröna, syrliga plommon förvandlade till den godaste efterrätten!

Du har förmodligen sett denna underbara frukt i orientaliska livsmedelsbutiker, utan att veta vad du ska göra med dem. Jag klandrar dig inte.
Goje sabz är gröna plommon med ganska tätt sött kött. Vissa iranier gillar att njuta av denna frukt när den är liten, grön, krispig och syrlig med en nypa salt. Andra föredrar att vänta tills frukten mognar helt – smaken förändras radikalt; de blir mjukare, sötare och väldigt saftiga. Själv gillar jag att göra en kompott med de ännu inte mogna frukterna, det påminner mig verkligen om min barndom. 

Till min absoluta förtjusning kan jag numera hitta dem i Sverige också.

Var på läkarbesök häromdagen på Karolinska, då passade jag på och åkte till Mat Världen i Veddesta (Nettovägen 2–4), det är en stor livsmedelsbutik med matvaror från hela världen. Du hittar bokstavligen allt här. 

Det finns ytterligare en liknande butik i Tensta med samma namn (Tenstagången 7), jag har bara varit i Veddesta butiken, här hittar du deras hemsida – värt ett besök. 

Du kan köpa nötter, grönsaker, Baklava – ja, bokstavligen allt. På lördagar serverar de turkisk frukost också, det är långa köer så det är bäst att vara där i tid. Varje gång jag är i Stockholm passar jag på och tittar in där och handlar det jag behöver. Den här gången köpte jag underbara turkiska jordnötter med honung och sesamfrön och persiska gröna plommon. Nötterna är verkligen goda, det äter jag ganska ofta när jag känner att jag börjar bli hungrig. Plommonen gjorde jag en kompott av, enkelt och mycket gott. 

Ingredienser
500 gram gröna plommon
1 dl socker
3 dl vatten
1 stjälk färsk mynta (kan uteslutas) 

 

Metod:

  1. Tvätta frukten. Tvätta även myntastjälkarna om du avser använda det.
  2. Mät upp frukt, socker och vatten.
  3. Lägg socker, plommon och vatten i en kastrull,
  4. Värm upp (medelvärme) och rör om tills dess sockret är upplöst.
  5. Låt det koka upp, sänk värmen och låt det sjuda ca 20 - 25 minuter eller tills de är mjuka och du kan se sprickor i skalet.
  6. Låt det svalna före serveringen. Förvara i kylen, håller gott och väl över en vecka i kylen.

Du kan servera det kallt eller ljummen, med eller utan glass! Verkligen fräsch smak. Enklare än så här kan det inte bli! Men – se upp för kärnorna 😊

 Noshe Jan!





Inga kommentarer:

Skicka en kommentar