söndag 7 maj 2017

Myntasaft (sekanjebin)




Något för både barn och vuxna! Ingenting är så läskande som myntasaft på sommaren. Prova ska du se :))

I Iran är vi noga med vad vi äter på vinter, vår osv. När våren kommer var det kutym att bjuda på sallad (romansallad) med tillbehör. Det ena tillbehöret till romansalladen var just myntasirap. Det andra var en blandning av vitvinsvinäger och angelika (kvanne).

Blad av romansallad serverades med sirapen, man tar ett blad och viker det flera gånger så att det blir som ett litet knyte eller dolme – sedan doppades det i individuella små skålar med sirapen eller en blandning av vinäger och angelika (kvanne) innan det inmundigades. Myntasirapen blandas också med vatten i stora glas med is och små tärningar av gurka som saft. Otroligt läskande. En del grovriver gurkan och har i istället för tärningar, gör det som är enklast för dig och faller dig i smaken. Servera också långa skedar till drinken så att dina gäster kan äta gurkan.
Sirapen innehåller förvisso mycket socker men man behöver inte ta så mycket för att det ska vara gott (1 del sirap med 9 delar vatten ca), blanda och smaka av så att det passar din smak.  Mina traditioner trogen så gick jag till verket idag och gjorde myntasirap. Mynta Saften är en riktig favorit här hemma, får beställningar av mina söners kamrater också; det om något är gott betyg 
😊

Ger 1 liter sirap.
4 1/2 dl vatten
13 dl socker
3 1/4 dl vitvinsvinäger av mycket god kvalité
10 stjälkar mynta.

Metod: 
  1. Tvätta myntastjälkarna ordentligt. Jag häller upp vatten i diskhon och låter stjälkarna ligga där en stund, tar upp och låter all vatten rinna av. 
  2. Låt vattnet koka upp.
  3. Tillsätt sockret, rör till dess att sockret har inkorporerats i vattnet.
  4. Låt koka upp och småputtra ca 5 minuter.
  5. Tillsätt vinägern och låt allt koka upp igen. Sänk värmen och låt det koka ytterligare 20 – 25 minuter.
  6. Ta av kastrullen från spisen och tillsätt myntan och låt allt svalna. Låt myntan ligga i sirapen 24 timmar, så att det får smak från myntan.
  7. Ta upp myntan och kläm ur all saft.
  8. Sila saften och häll på rena flaskor.

Servera som ett dipp med Romaine-sallad

Vinägerblandning: Häll lite vinäger i en liten skål - tillsätt en till två teskedar Angelika och blanda väl.

Häll myntsirap i en liten skål

Vik salladsbladen som dolma och doppa i valfri dipp.
Bra sätt att få någon med en vegetabilisk fobi att äta sallad kanske?

 

Servera som en drink:
Blanda 1 del sirap med 9 delar vatten, is och hackad gurka. Det är otroligt läskande och gott! 

Behöver ej stå i kylen. Lång hållbarhet. 


Noshe Jan! 











Inga kommentarer:

Skicka en kommentar