Det är så befriande, när man kan göra i ordning det mesta innan man får gäster! Den här rätten brukar alltid finnas på persiska matbord under sommarens heta dagar. Uppfriskande och annorlunda smak.
Grekerna har sålt in Tzatziki, men vi iranier har ännu inte lyckats sälja in vår version av yoghurtdip i Sverige. Du kan göra iordning det mesta i god tid före maten. Du kan välja själv om du vill ha tjock eller lite mer flytande konsistens på det. När det är tjock kan man servera det till grillat eller grytor. Vi brukar ibland göra det mera likt en soppa och inta det som soppa före eller tillsammans med maten.
I receptet är det en fördel om du tar färska örter - du kan även välja torkade örter men då behöver yoghurten och örterna stå ett tag och "gotta" till sig. Om du gör allt i ordning dagen innan ska du undvika att ha i russinen eftersom dessa sväller och blir som små ballonger. Tvätta och torka russinen och blanda i det någon timme före serveringen. Det går också bra att ha i hackade rädisor men även här behöver man tillsätta hackade rädisorna strax före serveringen eftersom dessa färgar av sig. Om du har gäster som är allergiska mot nötter kan du servera det vid sidan av.
4 portioner eller mer om du bjuder på buffé
3/4 av en lång gurka som skalas och kärnas ur
1 dl russin som tvättas noga och torkas
3 1/2 dl grekisk eller turkisk yoghurt
3 rejäla matskedar creme fraiche
1 msk finklippt gräslök
1 msk finhackad färsk mynta
1 msk finhackad färsk dill
1 vitlöksklyfta (kan uteslutas)
2 - 3 msk hackade valnötter
1/2 tsk salt
1 krm nymalen svartpeppar
Lite vatten om du vill ha det mer flytande.
Garnering
hackad färsk mynta
rosenknoppar och några rosenblad
- Skala, kärna ur gurkan (hacka i fina små bitar)
- Hacka örterna om du använder färska örter
- Hacka valnötterna.
- Tvätta russinen och torka
- Mät upp allt annat.
- Blanda allt i en skål, smaka av och korrigera kryddningen så att det passar dig.
- Häll upp i lämplig skål, dekorera.
Noshe Jan!
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar