tisdag 2 maj 2017

Mirza Ghasemi - Persisk auberginomelett! Persian eggplant omelet


English translation 

 Auberginer finns alltid i vårt kylskåp, kan inte vara utan det helt enkelt. Passar så bra att göra förrätter eller huvudrätt av.  Idag ska vi äta rester men jag ville ändå ha några förrätter som komplement. Det blev Salad Olivier och Mirza Ghasemi.

Mirza Ghasemi är en rätt som kommer från norra Iran (Gilan provinsen) och består av grillad aubergin, tomater, gurkmeja, salt, peppar, vitlök och ägg. För vegansk variant kan man utesluta ägg. I min familj har vi alltid lök i också. Idag saknade jag gul lök hemma och ville inte åka ut och handla igen, så jag fuskade och tog lite färdigstekt krispig lök istället, det funkar bra men originalreceptet från Gilan innehåller inte gul lök. Man kan servera det tillsammans med bröd som förrätt eller ha det som huvudrätt tillsammans med ris.

Som förrätt för 2 – 3 personer

1 stor aubergin
Olja till stekning
1 stor gul lök som skalas och hackas väl eller 2 dl färdigstekt krispig lök
1 vitlöksklyfta som pressas
3 normalstora tomater, skalas och kärnas ur och hackas
1 tsk gurkmeja
1/2 tsk salt
1 krm
svartpeppar
1 egg
  1. Värm ugnen till 175 grader
  2. Picka auberginen på en sida med hjälp av en gaffel.
  3. Lägg auberginen i ugnen med pickade sidan uppåt i ca 45 minuter upp till en timme.
  4. Under tiden skalar du tomaterna, kärnar ur (man kan låta bli det också) och hackar det väl.
  5. Blanda alla kryddorna och ägget och lägg det åt sidan. Vill du undvika ägg kan du hoppa över det. 
  6. Stek löken i pannan tillsammans med pressad vitlök.
  7. Gröp ur auberginen och häll det i stekpannan tillsammans med tomaterna och löken. Rör runt och mosa det med en stor gaffel till dess att massan inte är vattnig längre. 
  8. Nu häller du i ägget (med kryddorna i) och rör om till dess att allt är stekt. 
Lägg upp på ett fat och dekorera efter behag.

Noshe Jan! 
 
Få ingredienser och ändå så gott!
Few ingredients, still so tasty! 
Grilla auberginen i ugnen i 175 grader (45 min - 1 tim), skala tomaterna och hacka det. Stek löken, gröp ur auberginerna och stek tillsammans med lök och tomaterna. När vätskan har försvunnit häller du i ägget som har blandats med kryddorna i massan.
Cook the eggplant in the oven at 175 degrees Celsius (45 minutes - 1 hour), Peel the tomatoes and chop it. Stir the onion, take out the eggplants from its shell and fry with onions and tomatoes. When the liquid has disappeared you add the egg that has been mixed with the spices in the mixture.
Aubergin historia
De tog en yoghurt-och-aubergine maträtt till Sultan Mahmud när han var väldigt hungrig. Han tyckte om det och sa, "Aubergine gör en god maträtt". En av hov kamraterna gav en lång föreläsning om auberginens alla goda egenskaper. När sultanen var mätt och belåten, förklarade han, "Aubergine är en mycket skadlig sak". Då gav samma hovkamrat en överdriven föreläsning om auberginens skadliga egenskaper. Sultanen sade med förvåning: "Du, din stackare höll ju nyss på och berömde auberginen". Mannen svarade:" Men, min herre, jag är din hovkamrat, inte auberginens. ”Ubayd Zanaki”.
Var en persisk poet och satirist från 1400-talet (mongol period)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar