måndag 1 maj 2017

Tas Kebab - (Persisk allt i en gryta)



English translation and video

En härlig gryta - massor av underbara smaker! Lättlagad också. 

Rätten lagas oftast när det är säsong för kvitten dvs hösten – men jag råkade komma över några i en butik i Stockholm och kom att tänka på den här rätten som är otroligt lätt att göra. Man skär och styckar alla ingredienser, sedan lägger man allt i en gryta och låter det koka på svag värme under två timmar. Servera gärna Persisk bröd till tillsammans med Sabzi Khordan eller inläggningar eller naturell yoghurt. Ta antingen inläggningar eller yoghurt, blanda aldrig dessa två. Personligen tycker jag att yoghurt är bra komplement eftersom de flesta svenskar gillar det. 
Kvitten är en gammal frukt som har fallit i glömska. Ett skäl kan vara att kvitten är rätt så hård och kan inte ätas utan tillagning, t ex i marmelad, gelé, kompott och chutney. En ganska lustig detalj är att kvitten som är gul ändrar färg när den tillagas. Den innehåller vitamin C, fosfor, kalcium och kalium. Tillaga kvitten med detsamma eller ha den i kylen i en plastpåse som tillsluts väl, annars riskerar man att allt i kylen kommer att dofta kvitten. Får du inte tag i kvitten kan du ersätta det med gröna äpplen. 
Varje familj har en egen variant på Tas Kebab, några gillar att servera ris till vilket jag tycker är onödigt eftersom rätten innehåller även potatis. Några har aubergin, andra inte. Jag har allt som jag tycker om vilket innebär att jag har aubergin i. Det är också en av de få rätter där jag använder mig av rött kött, det blir inte lika bra med annat. Självklart kan du utesluta kött överhuvudtaget och då får du en underbar vegetarisk/vegansk variant. 
Du kan använda både plommon och aprikoser. Man har speciellt plommon som man använder i Iran – men har du svårt att hitta persiska torkade plommon kan du använda katrinplommon utan kärnor.
Du kan inte misslyckas om du följer receptet😊 Jag blandar också en egen krydda för köttet som du kan hitta här på min blogg.

Gör man den här rätten för många kan man lägga upp ett lager med allting och sedan upprepa det igen – det viktiga är att lägga potatisen överst. 

6 portioner

Sås:

650 – 800 gram rött kött (jag använde högrev)

1 stor eller 2 medelstora gula lökar, strimlas tunt

3 stora tomater

1 msk gurkmeja

4 – 6 fasta potatisar eller mandelpotatis för 6 portioner

2 msk eller 1 rejäl msk tomatpuré (ju mer tomatpuré desto ”tjockare” sås).

3 stora gula lökar

1 1/2 tsk salt

2 st. kvitten (hittar du inte kvitten kan du ersätta det med 3 st. gröna äpplen)

1 – 1 1/2 krm svartpeppar

1 stor aubergine

2 pressade vitlöksklyftor

12 st. urkärnade plommon (jag tar alltid mer eftersom jag älskar torkade frukter)

3 1/2 dl vatten

12 st. torkade aprikoser (ta mer om du gillar torkade aprikoser)

 

2 stora morötter

 

1 tsk köttkrydda

 


Metod:

  1. Börja med att skala och skära löken (för grytan) i rätt så tjocka skivor. 
  2. Skär tomaterna och skiva dessa. 
  3. Skala och skär auberginerna i tjocka skivor. 
  4. Skala och kärna ur kvitten eller äpplen. Skär det i tjocka klyftor. Förvara det i vatten så att det bibehåller färgen. Tillsätt några droppar pressad citron till vattnet. Skala och skär morötterna i relativt tjocka skivor.
  5. Skala och skiva potatisarna i tjocka skivor. Använder du mandelpotatis kan du använda det som det är, men skala först. Dela bara de stora i två delar. 
  6. Skala löken för såsen och strimla det tunt.
  7. Tvätta köttet i kallt vatten och ta bort senor och fett. Torka av det med hushållspapper.
  8. Skär köttet i skivor som sedan bankas på bägge sidor. Köttbitarna kan med fördel delas, får inte vara för stora, lägg upp det på ett fat och förvara i kylen än så länge.
  9. Nu börjar du med såsen, häll lite olja i en tjockbottnad kastrull eller stekpanna, stek de strimlade löken till dess att det har karameliserats, det tar mellan 7 – 10 minuter.
  10. Tillsätt pressad vitlök och blanda. Fortsätt att steka lök och vitlöken en halv minut.
  11. Tillsätt kryddor och blanda väl.
  12. Häll över vattnet och blanda.
  13. Tillsätt tomatpurén och blanda väl. Är såsen för tjock tillsätter du vatten (lite i taget). Är såsen för tunn tillsätter du mer tomatpuré.
  14. Koka upp och lägg åt sidan.
  15. Häll lite olja i botten på en stor och tjockbottnad kastrull.
  16. Börja med att lägga ett lager med lök, sedan auberginer i skivor.
  17. Lägg ett lager med kött och sedan ett lager med morötter.
  18. Lägg nu ett lager med tjocka skivor av tomater.
  19. Sila bort vattnet från kvitten eller äpplen och lägg ett lager ovanpå tomaterna.
  20. Lägg på ett lager med plommon innan du toppar det hela med tjocka skivor potatis.
  21. Häll över såsen som du har gjort iordning. Låt det koka upp – sänk värmen och låt det sjuda i 2 timmar.
  22. Om du tycker att det har blivit för mycket vätska kan du ta av locket och koka en kort stund för att reducera såsen. Annars kan du med fördel skeda upp lite av såsen och lägga det i en separat skål, blanda 1 msk majsstärkelse med en msk vatten och blanda väl – tillsätt det sedan till såsen, vispa och häll tillbaka såsen i grytan. Låt det sedan sjuda 5 – 10 minuter innan du serverar det.
  23. Om du vill ha fastare konsistens på potatisen lägger du i skivorna sista 40 minuterna.


    Servera persisk börd, Sabzi Khordan och yoghurt till.
Noshe Jan! 

Kvitten är en bortglömd frukt men otroligt gott i bland annat grytor.
 








Inga kommentarer:

Skicka en kommentar