En härlig gryta - massor av underbara smaker! Lättlagad också.
Rätten lagas oftast när det är säsong för kvitten dvs hösten
– men jag råkade komma över några i en butik i Stockholm och kom att tänka på
den här rätten som är otroligt lätt att göra. Man skär och styckar alla
ingredienser, sedan lägger man allt i en gryta och låter det koka på svag värme
under två timmar. Servera gärna Persisk bröd till tillsammans med Sabzi
Khordan eller inläggningar eller naturell yoghurt. Ta antingen
inläggningar eller yoghurt, blanda aldrig dessa två. Personligen tycker jag att
yoghurt är bra komplement eftersom de flesta svenskar gillar det.
Kvitten är en gammal frukt som har fallit i glömska. Ett skäl kan vara att
kvitten är rätt så hård och kan inte ätas utan tillagning, t ex i marmelad,
gelé, kompott och chutney. En ganska lustig detalj är att kvitten som är gul
ändrar färg när den tillagas. Den innehåller vitamin C, fosfor, kalcium och
kalium. Tillaga kvitten med detsamma eller ha den i kylen i en plastpåse som
tillsluts väl, annars riskerar man att allt i kylen kommer att dofta kvitten.
Får du inte tag i kvitten kan du ersätta det med gröna äpplen.
Varje familj har en egen variant på Tas Kebab, några gillar att servera ris
till vilket jag tycker är onödigt eftersom rätten innehåller även potatis.
Några har aubergin, andra inte. Jag har allt som jag tycker om vilket innebär
att jag har aubergin i. Det är också en av de få rätter där jag använder mig av
rött kött, det blir inte lika bra med annat. Självklart kan du utesluta kött
överhuvudtaget och då får du en underbar vegetarisk/vegansk variant.
Du kan använda både plommon och aprikoser. Man har speciellt plommon som man
använder i Iran – men har du svårt att hitta persiska torkade plommon kan du
använda katrinplommon utan kärnor.
Du kan inte misslyckas om du följer receptet😊 Jag blandar också
en egen krydda för köttet som du kan hitta här på
min blogg.
Gör man den här rätten för många kan man lägga upp ett lager med allting och sedan upprepa det igen – det viktiga är att lägga potatisen överst.
6 portioner |
Sås: |
650 – 800 gram rött kött (jag använde högrev) |
1 stor eller 2 medelstora gula lökar, strimlas tunt |
3 stora tomater |
1 msk gurkmeja |
4 – 6 fasta potatisar eller mandelpotatis för 6 portioner |
2 msk eller 1 rejäl msk tomatpuré (ju mer tomatpuré desto
”tjockare” sås). |
3 stora gula lökar |
1 1/2 tsk salt |
2 st. kvitten (hittar du inte kvitten kan du ersätta det
med 3 st. gröna äpplen) |
1 – 1 1/2 krm svartpeppar |
1 stor aubergine |
2 pressade vitlöksklyftor |
12 st. urkärnade plommon (jag tar alltid mer eftersom jag
älskar torkade frukter) |
3 1/2 dl vatten |
12 st. torkade aprikoser (ta mer om du gillar torkade
aprikoser) |
|
2 stora morötter |
|
1 tsk köttkrydda |
|
Metod:
- Börja med att skala och skära löken (för grytan) i rätt så tjocka skivor.
- Skär tomaterna och skiva dessa.
- Skala och skär auberginerna i tjocka skivor.
- Skala och kärna ur kvitten eller äpplen. Skär det i tjocka klyftor. Förvara det i vatten så att det bibehåller färgen. Tillsätt några droppar pressad citron till vattnet. Skala och skär morötterna i relativt tjocka skivor.
- Skala och skiva potatisarna i tjocka skivor. Använder du mandelpotatis kan du använda det som det är, men skala först. Dela bara de stora i två delar.
- Skala löken för såsen och strimla det tunt.
- Tvätta köttet i kallt vatten och ta bort senor och fett. Torka av det med hushållspapper.
- Skär köttet i skivor som sedan bankas på bägge sidor. Köttbitarna kan med fördel delas, får inte vara för stora, lägg upp det på ett fat och förvara i kylen än så länge.
- Nu börjar du med såsen, häll lite olja i en tjockbottnad kastrull eller stekpanna, stek de strimlade löken till dess att det har karameliserats, det tar mellan 7 – 10 minuter.
- Tillsätt pressad vitlök och blanda. Fortsätt att steka lök och vitlöken en halv minut.
- Tillsätt kryddor och blanda väl.
- Häll över vattnet och blanda.
- Tillsätt tomatpurén och blanda väl. Är såsen för tjock tillsätter du vatten (lite i taget). Är såsen för tunn tillsätter du mer tomatpuré.
- Koka upp och lägg åt sidan.
- Häll lite olja i botten på en stor och tjockbottnad kastrull.
- Börja med att lägga ett lager med lök, sedan auberginer i skivor.
- Lägg ett lager med kött och sedan ett lager med morötter.
- Lägg nu ett lager med tjocka skivor av tomater.
- Sila bort vattnet från kvitten eller äpplen och lägg ett lager ovanpå tomaterna.
- Lägg på ett lager med plommon innan du toppar det hela med tjocka skivor potatis.
- Häll över såsen som du har gjort iordning. Låt det koka upp – sänk värmen och låt det sjuda i 2 timmar.
- Om du tycker att det har blivit för mycket vätska kan du ta av locket och koka en kort stund för att reducera såsen. Annars kan du med fördel skeda upp lite av såsen och lägga det i en separat skål, blanda 1 msk majsstärkelse med en msk vatten och blanda väl – tillsätt det sedan till såsen, vispa och häll tillbaka såsen i grytan. Låt det sedan sjuda 5 – 10 minuter innan du serverar det.
- Om du vill ha fastare konsistens på potatisen lägger du i skivorna sista 40 minuterna.
Servera persisk börd, Sabzi Khordan och yoghurt till.
Kvitten är en bortglömd frukt men otroligt gott i bland annat grytor. |
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar