söndag 30 juli 2017

Doogh och yogurt

English translation

PDF 

Ingenting släcker törsten som Doogh! Här får du recept på hur otroligt lätt det är att göra egen yoghurt hemma och även Doogh som är en persisk yoghurtdryck.

 Det sägs att yoghurt eller Maast som det kallas i Iran har funnits sedan 5000 f k. Tillverkning av yoghurt äger rum i de flesta hem då man konsumerar en hel del yoghurt dagligen. När vi bodde i England tillverkade jag själv yoghurt med den engelska mjölken som vi fick levererat till dörren varje dag. Numera kan man göra egen yoghurt även här i Sverige då vi har fått turkisk, grekisk och t o m rysk yoghurt. (se recept nedan)

Yoghurt är alltid närvarande vid måltiderna i persiska hem med undantag av när olika inläggningar serveras – det är inte lämpligt att äta yoghurt och inläggningar samtidigt, något jag har fått lärt mig sedan barnsben. Yoghurtens goda egenskaper är oomtvistligt. Doogh serveras även i länder som Indien, Libanon, Pakistan, Turkiet osv – men smaken varierar. Den indiska varianten innehåller socker, det gör inte den iranska.

Det finns ingenting som släcker törsten så bra som DOOGH. Serveras nästan alltid till Kebab av olika slag. Det består av yoghurt och mineralvatten som kryddas med mynta och salt. Den mest kända massproducerade doogh i Iran heter Doogh-e Abe-ali. Det är otroligt svårt att åstadkomma samma smak men jag fick en gång för länge sedan ett recept från en medresenär på en flygning som jag provade idag – och blev så otroligt glad över att det verkligen smakar som min barndoms Doogh-e Abe-ali! Du kan också köpa Doogh i olika invandrarbutiker.

Doogh

Ingredienser

250 gram yoghurt

1 msk salt

2 1/2 msk cremefraiche

1/2 liter ramlösa (mineralvatten)

2 1/2 – 3 msk pressad citron

2 – 3 stjälkar färsk mynta (eller 0,5 tsk torkade)

Metod

  1. Blanda allt med undantag av mineralvatten och se till att vispa ihop allt riktigt ordentligt. När allt har inkorporerats väl blandar du i mineralvatten och vispar lite försiktigt. Hacka myntan väl och blanda i.
  2. Häll upp på flaska och bevara den i kylskåpet. Det håller i flera veckor. Hos oss är det ingen risk att det blir något kvar, jag dricker upp det i ett nafs!


Att tillverka egen yoghurt
Förberedelser 15 minuter samt en 8 - 10 timmars väntan!

Ingredienser
1 liter 3 procentig mjölk
3/4 - 1 dl yoghurt

Metod

  1. Värm mjölken i en kastrull. När mjölken är ungefär 95 – 96 grader är det dags att ta av det från plattan.
  2. Flytta gärna över mjölken i en större kastrull eller gryta. Jag använder min järngryta. Vänta till dess att mjölken har svalnat och är ca 45 grader.
  3. Sätt ugnen på 50 grader.
  4. Häll över lite av mjölken i en skål, blanda väl med yoghurten innan du blandar det med resten av den uppvärmda mjölken. Rör om, sätt på locket och ställ det i ugnen. 
  5. Stäng av ugnen och låt det vila i ugnen 8 – 10 timmar. Stör inte yoghurten under tiden!
  6. Efter väntetiden kan du ta ut yoghurten och röra om. Överför yoghurten till bunkar med lock och förvara i kylen.

Noshe Jan!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar