Verkligen god och aromatisk risotto gjord på persiskt vis! Du kan göra rätten helt vegetarisk eller med kött av något slag.
Igår var jag hungrig som en varg och ville absolut ha risotto – valde det som kallas för Estamboli Polo. Jag har vissa minnen från den här rätten. Första gången som jag skulle laga det läste jag receptet på persiska och var ganska förbryllad, ringde min syster och frågade: - ska jag verkligen ha tomatpurén i risvatten? Gapskratt i telefonen och jag förstod ingenting! Nej svarade min syster efter ett tag, den blandar du i köttblandningen! Jag lagade rätten efter hennes anvisningar och det blev otroligt gott! Har gjort det många gånger sedan dess med lika lyckat resultat varje gång.
Maträtten lagas på olika sätt i olika regioner i Iran. I
södra delen av Iran (Khuzestan) har man även i mindre bitar av ”Estamboli”
potatis (går att ersätta med mandelpotatis), och med all säkerhet har rätten
fått sitt namn från potatisen.
Rätten går att göra helt vegetarisk. Istället för kött kan
du ta bönor eller annan ersättning, eller varför inte små tärningar av
mandelpotatis. Om du använder potatis istället för kött gör du på samma sätt
som köttet men se till att koka potatisen något längre än köttet (5 – 7
minuter). För övrigt kan du följa receptet.
Köttet
Man kan använda kalkonfilé, kalvkött eller biff. Skär det i riktigt små bitar
(1 x 1 cm)
Ingredienser för 2 - 3 personer
200 gram kött
|
Saffranvatten |
1 gul lök
(välhackad) |
0,5 tsk
saffran |
170 – 200 g
haricotsverts |
3 msk kokhett
vatten till saffranet |
Kryddorna |
2 tsk saffranvatten
till köttblandningen |
1,5 tsk salt |
1 msk
saffranvatten till riset |
1 rejäl tsk
gurkmeja |
Blötläggning
av riset |
1 krm
svartpeppar |
1,5 – 2 dl
basmatiris |
0,5 tsk kanel |
1,5 liter vatten + 1,5 msk salt |
2 msk
tomatpuré |
Koka riset |
1,5 dl vatten |
1,5 msk salt |
1 – 2 msk
pressad citron |
1,5 liter
vatten |
Metod
- Skölj riset sju gånger och låt det ligga i vatten med 1,5 msk salt i minst en timme.. Om du inte har tid med det är det okay – räkna då med längre koktid.
- Hacka löken.
- kär köttet i små bitar. (1 x 1 cm).
- Skär haricotsvertsen i mindre bitar.
- Mät och blanda alla kryddorna i en liten skål.
- Stek löken i en panna ca 10 minuter, rör då och då så att löken inte bränns!
- Tillsätt köttet efter 10 minuter oh fortsätt steka allt tillsammans i 5 minuter.
- Tillsätt kryddorna och fortsätt steka ytterligare 1 minut.
- Tillsätt tomatpuré, blanda – fortsätt steka ytterligare en minut.
- Tillsätt vattnet. Låt det koka upp – sänk värmen och låt det hela sjuda i 5 minuter.
- Tillsätt saffranvattnet efter 5 minuter, sätt tillbaka locket och låt det sjuda 5 minuter igen
- Smaka av och tillsätt pressad citron och korrigera kryddningen.
- Häll över djupfrysta haricotsvertsen och låt det vara – blanda inte! Sätt på locket på stekpannan och ta av spisen.
- Häll 1,5 liter vatten i en kastrull med 1 1/2 msk salt. När vattnet börjar koka häller du bort vattnet från blötlagda riset och häller i riset i kokande vatten. Den basmatiris som jag använder är klar efter ca 5 minuter, du kan göra ristestet. Ta ett riskorn mellan fingrarna och dra – delar det sig i tre delar är det dags att sila riset.Smält 2–3 matsked med smör eller margarin i den tomma kastrullen, ta lika mycket vatten och låt allt koka upp.
- Tillsätt även lite saffranvatten och uns av salt.
- Varva sedan ris med köttblandningen och avsluta med ris överst. Bygg upp det hela som ett berg i kastrullen.
- Linda locket i en kökshandduk.
- Sänk värmen och låt riset bli klar. det tar ca 40 minuter.
Servera gärna Pimmes Pinnes som tillbehör
tillsammans med persiska Torshi (inläggning) till
det hela.
Vi gillar även att ha små tomater som vi skär i små bitar
till. Eller varför inte en enkel Sallad Shirazi? Du kan även servera lite
yoghurt på sidan om!
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar