English translation
Min mamma älskade Addas Polo. Lagade det såsom hon brukade göra för ett tag sedan du hittar receptet här. Nu ville jag prova ett nytt recept. Det är otroligt gott både som vardag- och festmat! Tar inte för lång tid heller, man får planera lite bara.
Det här behöver du för 4 portioner:
500 gram köttfärs (jag använde kalvfärs)
1 lök (hackas väl)
2 - 3 st lagerblad
1 krm svartpeppar
2 msk tomatpuré
1/2 dl kycklingfond (koncentrerad)
1 tsk salt
1 tsk gurkmeja
3 dl russin
3 dl basmatiris (blötläggs helst i en timme i vatten med en matsked salt)
2 dl kokade linser
2 tsk saffran som löses i 2 msk varmt vatten.
1 tsk paprika
1 tsk vitlökspulver
1 tsk malen spiskummin
3 dl vatten för köttfärsen
Vatten för att koka riset i
Smör
Olja
- Koka linserna och kyla ner, det kan du med fördel göra i god tid.
- Tvätta russinen ordentligt och låt torka.
- Skölj riset sju gånger och blötlägg det i minst en timme med en liter vatten och en matsked salt.
- Hacka löken.
- Mät upp alla kryddor, blanda saffran med varmt vatten, möt upp tomatpurén.
- Stek löken i en blandning av smör och olja i ungefär 5 minuter eller till dess att det är genomskinligt.
- Tillsätt köttfärsen och stek tillsammans under ca 10 minuter, finfördela köttet under tiden. Tillsätt kryddorna, 2 msk saffran vatten och tomatpurén och lagerbladen.
- Häll över 3 dl vatten och låt det sjuda på svag värme under tiden som du gör i ordning riset.
- Koka upp 1,5 liter vatten i en rymlig kastrull med 1,5 msk salt. När vattnet börjar koka upp häller du bort vattnet som du har blötlagt riset i och häller över riset i kokande vattnet tillsammans med förkokta linserna. Koktiden kan variera beroende på den rissort som du använder. Den rissort som jag använder behöver koka ca 6 minuter. Gör ristestet om du är osäker.
- Sila riset.
- Smält gram smör (ca 2 msk, tillsammans med 2 msk vatten. När det börjar koka häller du tillbaka riset i kastrullen och forma det som en pyramid. Linda locket i en kökshandduk och sätt det på kastrullen. Sänk värmen. Min spis har 9 grader och jag börjar med att ha det på fyran i 20 minuter och sedan på tvåan i 20 minuter.
- När riset är klart kan du stänga av värmen men låt det stå kvar med locket på.
- Stek nu russinen i lite smör under några minuter häll över 1-2 msk med saffran vatten.
Noshe Jan!
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar