tisdag 12 september 2017

Soupe Morgh - (kycklingsoppa) - (Chicken Soup)



English translation


Jag kan bokstavligen längta efter soppa ibland! Det finns rätt många färdiga soppor men den man gör själv är något extra! Den här soppan är otroligt dryg, få ingredienser räcker långt. Receptet räcker för 6 rejäla portioner. Hade gärna haft i selleri också men min man är inte så förtjust i det, därför avstod jag. Om du vill använda stjälkselleri kan du hacka det i små bitar precis som moroten och ha i det samtidigt. Basen är enkel vilket innebär att du kan ha i även andra grönsaker som du råkar ha hemma. Jag använder en av mina ”gadget” för att hacka lök, champinjoner och även morötter

200 gram kyckling
1 gul lök
1 tsk salt
2 krm svartpeppar
1 rejäl tsk gurkmeja
2 tsk malen kummin (spiskummin)
1 rejäl tsk röd paprika
1 tsk advieh khoresht (här hiittar du receptet)
6 dl vatten (kan blandas med fond)
250 gram champinjoner
1 dl majs
1 morot
1 tomat som rivs
1 1/4 dl pressad citron
2 msk mjöl
2 glas mjölk
1 liter vatten
1 msk vitlök
1 msk ingefära
2 dl hackade persilja

2 dl havregryn

  1. Tvätta och skär bort eventuell fett från kycklingfilén.
  2. Skala och hacka löken väl. Dela det i två delar. 
  3. Hacka persilja eller använd fryst hackad persilja. 
  4. Hacka champinjonerna.
  5. Riv en tomat – halvera det först innan du river, skalet ska inte med! Det går inte att ersätta riven tomat med tomatpuré då soppan ändrar färg.
  6. Mät upp kryddor – jag använder färdigriven (krossad) ingefära och vitlök (se bild nedan).
  7. Börja med att steka halva löken i 5 – 6 minuter lägg kycklingfilén i och stek ytterligare 5 minuter. Häll över 6 dl vatten eller fond samt samtliga kryddor och låt det sjuda i 20 minuter.
  8. Ta bort kycklingfilén och kyla ner det – spara spadet för senare. Kycklingfilén ska strimlas med händerna eller två gafflar. 
  9. Smält smöret tillsammans med lite olja i pannan, lägg nu resterande löken i och stek i 5 minuter. 
  10. Häll över mjölet och rör runt. 
  11. Häll över mjölken och rör om. 
  12. Nu lägger du till hackade champinjonerna, hackade och rivna morötterna, persiljan, pressade citron, havregrynen, rivna tomaten, strimlade kycklingfilén, mjölken och 1 liter vatten. Låt allt sjuda i 30 – 40 minuter. Ha det på låg värme och rör i soppan ibland. 
  13. Smaka av och korrigera kryddningen så att det passar dig.
Servera gärna bröd till.
Noshe Jan !









Inga kommentarer:

Skicka en kommentar