lördag 16 september 2017

Morghe to por - (Stuffed Chicken) - (Fylld kyckling)




Fredag, och yngste sonen kommer på besök! Då blir det lite festligare mat. Idag bestämde jag mig för att göra fylld kyckling, hade läst många recept och till slut blev det ett eget recept. Jag valde att laga det i min lergryta men det går utmärkt att använda andra former som har lock. 

Du kommer att behöva använda saffranvatten, det gör du enklas genom att ha två tsk saffran och blanda det med ca 1,5 dl varmt vatten. Räcker till både kycklingen och sedan riset. Till detta serverade jag berberies ris, du kokar vanligt ris och blandar lite av riset strax före serveringen med saffran och dekorerar ovansidan av riset. Tvätta berberies och låt det ligga i vatten till dess att du ska steka det med smör, saffranvatten och två tsk socker, steka i ca 2 minuter och lägg det som en linje över riset. På så sätt kan den som inte gillar det undvika att ta av det. I såsen använde jag lite grädde, om du vill undvika det kan du med fördel använda lite vin, eller cointreau eller det du har hemma. 
Det låter svårt eftersom ingredienslistan är lång - men egentligen handlar det om planering. Maten lämpar sig kanske mest till helgen när man har lite längre tid på sig att laga mat. 


1 kyckling 1,4 kilo
1 tsk salt

2 krm svartpeppar
1/2 citron för att gnida in kycklingen både in- och utvändigt.

Fyllningen
6 - 7 torkade aprikoser som tvättas och hackas i strimlor
10 urkärnade plommon som hackas väl (jag använder min "köks gadget" som funkar utmärkt, bild nedan)
1 gul lök som hackas väl
4 - 5 stjälkar selleri med bladen gärna (hackas väl)
1/2 citron delas i två delar
1/2 - 1 dl russin
1/2 dl pressad citron 
2 tsk salt
2 krm svartpeppar
2 tsk gurkmeja
1 tsk paprika
1/2 tsk kanel
1 - 2 msk saffranvatten
2 - 3 pressad vitlöksklyftor


Grytan
1 lök som delas i 4 - 6 delar
1/2 citron som delas i två delar
1 morot som skalas och delas i två delar 
2 - 3 stjälkar selleri som delas i stavav om 6 cm
1/2 dl kycklingfond (koncentrerad) 
30 - 40 gram smör
2 msk  pressad citron
2 - 3 tsk saffranvatten 

Såsen
Vätska från kycklingen
2 msk mjöl som blandas med 1,5 dl kallt vatten
lite grädde (kan uteslutas)


  1. Värm ugnen till 175 grader.
  2. Börja med att skölja av kycklingen och med hjälp av en sked skrapa det invändigt så att det är fullständigt "rent".
  3. Hacka ena löken fint och dela den andra i 4 - 6 delar. Lägg åt sidan
  4. Tvätt och hacka plommonen
  5. Tvätta och strimla aprikoserna
  6. Hacka några stjälkar selleri med bladen och dela resterande stjälkarna i stavar för grytan och lägg åt sidan.
  7. Pressa vitlöken och lägg åt sidan
  8. Blanda samtliga kryddor till fyllningen
  9. Mät upp smör
  10. Gör saffranvatten.
  11. Stek välhackade löken i lite smör utblandat med olja, efter ca 5 minuter tillsätter du vitlöken. Stek en kort stund.
  12. Tillsätt nu plommon, selleri, russin, aprikoser, rör runt och fortsätt steka i 2 minuter, tillsätt kryddor och saffranvatten och blanda väl. Lägg åt sidan så att massan svalnar något.
  13. Gnid in kycklingen med en halv citron, pressa lite över kycklingen och gnid in det. Gnid även insidan av kycklingen.
  14. Salta och peppra kycklingen och gnid in det ordentligt.
  15. Fyll magen med fyllningen.
  16. Sy ihop magen med specialtråd. Dra inte för hårt! 
  17. Lägg selleri och moroten i botten, lägg kycklingen på grönsakerna med bröstsidan uppåt i ugnfast form som har lock. Tillsätt 30 - 40 gram smör på och runt omkring kycklingen, lägg i klyftade löken omkring kycklingen. Tillsätt 2 msk pressad citron, 1/2 dl  koncentrerad kycklingfond och slutligen några tsk saffranvatten på kycklingen. Lägg på locket.
  18. Låt det "bakas" i ugnen i en timme med locket på. Ta av locket och låt det vara kvar i ugnen ytterligare en timme.
  19. Ta ut kycklingen efter två timmar. Skär det i lagom bitar. Ta ut fyllningen och lägg det i separat serveringsskål. 
  20. Sila vätskan, som du lägger en klick smör i , när smöret har smält gör du en redning med 2 msk mjöl och lite kallt vatten (ca 1,5 dl) , se till att det inte klumpar sig. Tillsätt grädde. Smaka av och justera kryddningen. 

Klart att serveras. 

Noshe Jan! 


Kan inte klara mig utan detta här!
Can not do without this one in my kitchen! 














Inga kommentarer:

Skicka en kommentar