onsdag 27 september 2017

Bastani – Persisk Saffranglass – Persian Saffron ice cream





Tänk att man kan längta efter vissa saker från barndomen. I lördags hade jag några goda vänner på middag och som avslutning på middagen bjöd jag på min variant av underbar saffranglass (Bastani Akbar Mashti). Egentligen behöver man inte göra allt från början – det går också att köpa vaniljglass av bättre kvalité och blanda i saffran och rosenvatten, men jag ville göra allt från början. Det gav mig anledning att byta ut min glassmaskin också 😊
I Iran kallas just den här glassen för Akbar Mashti som var den första personen som öppnade en glassbutik i Teheran. Dess konsistens får man genom att blanda Saalab som är extrakt från en vild orkidé som man använder som en typ av förtjockningsmedel, Saalab ger glassen en viss stretchighet, nästan som gluten med en svag ”blommig” smak. Det kan vara svårt att få tag på det – men jag fick tag på det hos Caspian Supermarket i Kista.
Vill man lyxa till det fryser man in en bricka med tunn lager vispgrädde som sedan smulas i små bitar och blandas i glassen mot slutet eller strax före serveringen.

3,5 dl mjölk
3,5 dl vispgrädde
2 tsk vaniljsocker
185 gram socker
1 tsk Saalab
6 äggulor
2 – 3 tsk pulveriserad saffran
2 – 3 msk rosenvatten
Strimlade pistaschnötter som antingen blandas i glassen innan man kör det i glassmaskin eller använda nötterna som dekoration.


  1. Häll mjölk, grädde i en tjockbottnad kastrull tillsammans med saffran. Ha spisen på låg värme, när saffranet har lösts kan du ta av kastrullen från spisen, sätt på locket och låt det stå i ca 30 minuter. 
  2. Under tiden vispar du ihop äggulorna och socker till dess du får en krämig konsistens. 
  3. Värm saffranmjölken igen till sjudning. Häll över det i äggblandningen sakta och vispa hela tiden. 
  4. För över blandningen till kastrullen. 
  5. Låt allt sjuda under konstant omröring till dess att du doppar en träslev i blandningen – tar upp det och kan dra en linje på baksidan av sleven (tar ca 5 – 6 minuter). Vätskan får inte koka!
  6. Sila vätskan genom en tät sil, kyl ner det i kylskåpet i en timme. Kör sedan massan i glassmaskin och förvara i frysen.

Noshe Jan! 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar