fredag 29 september 2017

Morabaye Beh – kvittenmarmelad – quince marmalade




English translation and video
Supergod marmelad - enkelt att laga dessutom!
Har gått och väntat på att få köpa kvitten, de vanliga livsmedelsbutikerna brukar inte alltid ha det i sortimentet, i alla fall inte i Rimbo. Passade på när jag var i Kista och köpte upp mig på några kilo. Det är svårt att bestämma sig för vad man ska göra med kvitten, allt i en gryta (Tas kebab) eller marmelad, eller saft eller rentav fylld som dolmar! Igår avnjöt vi allt i en gryta och idag blir det kvittenmarmelad som jag kommer att ha som tillbehör till te under vintermånaderna.  I vårt hem i likhet med Iran serverar jag marmelad som ersättning för socker när vi dricker te.

430 gram färdigskuren kvitten
430 gram socker
6 dl vatten
lite hela kardemummakärnor (läggs i en tesil)

  1. Dela kvitten i 4 – 6 delar, kärna ur och skala. Behåll kärnorna!
  2. Lägg kvitten i citronvatten medans du arbetar så att det inte skiftar färg.
  3. Väg kvitten och ha lika mycket socker som kvitten.
  4. Lägg kvitten och socker i en kastrull och häll på så mycket vatten att det täcker allt.
  5. Sänk värmen när det börjar koka – ta av locket på kastrullen och låt det sjuda. Koktiden beror på hur stora eller små bitar du har gjort. Jag föredrar att skära kvitten i små bitar. Fruktköttet ska bli transparant, mjuk och ska ha skiftat färg. Det tar ca 1 timme och en kvart. 
  6. Mot slutet (30 minuter) kan du lägga i en tesil med hela kardemummakärnor och låta allt sjuda en kort stund innan du tar bort kastrullen från spisen. Häll upp marmeladen på rena glasburkar, sterilisera och sätt på etiketter när burkarna är så pass svala att du kan hantera det.
Noshe Jan!


Kärnorna är otroligt bra att brygga te liknande sak på och sägs vara bästa medicinen för hosta eller förkylningsirritation på luftrören. Det är vad iranska mödrar ger sina barn.






Inga kommentarer:

Skicka en kommentar