fredag 1 september 2017

Sharbate Albaloo - (Körsbärssaft) - (Sour Cherry Syrup)



På sommaren när vi fick besök serverades kalla drycker av olika slag. Det kunde vara myntasaft som jag har bloggat om tidigare eller t.ex. Sharbat-e Albaloo.
Albaloo är en sorts sur körsbär som är mycket populär i Iran – den används både i risotto, marmelad och självklart i saft.  Det är otroligt drygt och läskande. Sura körsbär är inte fullt lika populärt här i Sverige, svårt att få tag på färska – men Picard har frysta förpackningar som fungerar utmärkt. För att det ska smaka som det gjorde i Iran lägger jag till pressad citron när jag serverar det – måste bara prova.

Ger 1 liter oblandad saft

600 gram frysta sura körsbär
1100 gram socker
2,5 dl vatten


  1. Ta ut körsbären från frysen och häll över sockret. Blanda, låt det ligga i rumstemperatur ca en timme. 
  2. Häll över 2,5 dl  vatten och låt det sjuda i 10 – 15 minuter. Rör så att sockret löser sig. Mosa sönder bären i kastrullen mot slutet. 
  3. Häll över i en saftsil och kläm ut så mycket saft som möjligt från bären. 
  4. Häll över vätskan i kastrullen igen och låt det sjuda (utan lock) till dess att du får en sirapaktig vätska (tar ca 20 minuter). 
  5. Skumma av. 
  6. Häll över i flaskor. Öppnad flaska förvaras i kylen.
Servering: 2 msk körsbärssirap, 1 msk pressad citron blandas med 2,5 dl vatten, servera gärna med is.

Noshe Jan!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar