På sommaren när vi fick besök serverades kalla drycker av
olika slag. Det kunde vara myntasaft som jag har bloggat om tidigare eller
t.ex. Sharbat-e Albaloo.
Albaloo är en sorts sur körsbär som är mycket populär i Iran – den används både i risotto, marmelad och självklart i saft. Det är otroligt drygt och läskande. Sura körsbär är inte fullt lika populärt här i Sverige, svårt att få tag på färska – men Picard har frysta förpackningar som fungerar utmärkt. För att det ska smaka som det gjorde i Iran lägger jag till pressad citron när jag serverar det – måste bara prova.
Albaloo är en sorts sur körsbär som är mycket populär i Iran – den används både i risotto, marmelad och självklart i saft. Det är otroligt drygt och läskande. Sura körsbär är inte fullt lika populärt här i Sverige, svårt att få tag på färska – men Picard har frysta förpackningar som fungerar utmärkt. För att det ska smaka som det gjorde i Iran lägger jag till pressad citron när jag serverar det – måste bara prova.
Ger 1 liter oblandad saft
600 gram frysta sura körsbär
1100 gram socker
2,5 dl vatten
1100 gram socker
2,5 dl vatten
- Ta ut körsbären från frysen och häll över sockret. Blanda, låt det ligga i rumstemperatur ca en timme.
- Häll över 2,5 dl vatten och låt det sjuda i 10 – 15 minuter. Rör så att sockret löser sig. Mosa sönder bären i kastrullen mot slutet.
- Häll över i en saftsil och kläm ut så mycket saft som möjligt från bären.
- Häll över vätskan i kastrullen igen och låt det sjuda (utan lock) till dess att du får en sirapaktig vätska (tar ca 20 minuter).
- Skumma av.
- Häll över i flaskor. Öppnad flaska förvaras i kylen.
Servering: 2 msk körsbärssirap, 1 msk pressad citron blandas
med 2,5 dl vatten, servera gärna med is.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar