English translation
Idag tog jag de sista rabarbern från trädgården - det blir rabarbersaft!
I iran gör man ganska stark sirap av frukten som sedan blandas med vatten. Det går också utmärkt att blanda rabarbersaft med körsbärssaft! Det som är nytt med rabarbersaften är att jag blandar i lite kardemumma.
Idag tog jag de sista rabarbern från trädgården - det blir rabarbersaft!
I iran gör man ganska stark sirap av frukten som sedan blandas med vatten. Det går också utmärkt att blanda rabarbersaft med körsbärssaft! Det som är nytt med rabarbersaften är att jag blandar i lite kardemumma.
Ger 7,5 dl oblandad saft
600 gram rabarber (skär i små bitar)
1000 gram socker
1,5 dl vatten
1 dl pressad citron
1 tsk kardemumma
1000 gram socker
1,5 dl vatten
1 dl pressad citron
1 tsk kardemumma
- Skär rabarbern i små bitar.
- Häll över sockret och låt det vila en timme i rumstemperatur..
Häll över 1,5 dl vatten 1 dl pressad citron och kardemumman. Låt allt sjuda i 10 – 15 minuter. Rör så att sockret löser sig. Mosa sönder rabarbern i kastrullen mot slutet. - Häll över i en saftsil , låt det rinna av ordentligt. Kläm inte ur det sista, saften kan bli lite besk!
- Häll över vätskan i kastrullen igen och låt det sjuda (utan lock) till dess att du får en sirapaktig vätska (tar ca 20 minuter).
- Skumma av ordentligt under tiden.
- Häll över i flaskor. Öppnad flaska förvaras i kylen.
Servering: 2 msk 1 msk pressad citron blandas med 2,5 dl vatten, servera gärna med is.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar