fredag 24 november 2017

Halvarde eller Halva Shekari - Persian Fudge




Ju ljusare Tahini, desto ljusare halvardeh. The lighter Tahini, the lighter halvarde.



Vill du ha en orientalisk touch på middagen? Gör då en halva! Omåttligt populärt på persiska middagsbuffén tillsammans med fetaost och valnötter t ex. Själv gillar jag att äta det som pålägg till frukost och ibland som sötsak till te eller kaffe.
Halva är en söt blandning av tahini (sesam paste), socker, pistasch eller andra nötter, vanilj eller något annat som man gärna vill ha med. Jag valde att ha hela pistaschnötter men du kan hacka det om du vill.
Du kan också blanda halva degen med kakaopulver och varva det med den andra deghalvan, i så fall kan du utesluta nötterna helt.
Det finns otaliga recept på detta då den är mycket populär i mellanöstern. Jag hade en burk tahini som behövde användas och bestämde mig för att prova det. Men som vanligt blev det på mitt sätt. Kommer att experimentera ännu mer 😊 Resultatet blev över förväntan. Otroligt lätt att göra så varför inte prova?

240 gram tahini (med havssalt)
100 gram florsocker
50 gram mjölkpulver
50 – 100 gram rumstempererat äkta smör (ta lite i taget)
100 gram pistaschnötter som har legat i varmt vatten. Du kan även ta skalad mandel.
1 tsk vaniljsocker
  1. Mätt upp pistaschnötterna och häll kokhett vatten över och låt stå i 30 minuter. Använder du skalad mandel eller om du gör chokladhalva kan du hoppa över det här steget. 
  2. Blanda allt med undantag av pistaschnötterna och knåda väl till dess att allt har blandats väl. 
  3. Skala pistaschnötterna och sätt åt sidan.
  4. Ta en liten form och klä det med plastfolie. Lägg upp pistaschnötter i botten. Varva med lite halva deg och pressa ordentligt. Lägg upp ett lager till med deg och pressa ytterligare. 
  5. Låt vila i kylen 6 – 8 timmar eller över natten. 
Lägg upp det på ett fat och njut! 
Noshe Jan! 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar