Underbar soppa med majrovor, helt vegetariskt/vegansk. Passar alla tillfällen, servera det som förrätt eller huvudrätt med gott bröd till.
Majrovor är nästintill en glömd grönsak i Sverige, verkligen synd eftersom det är full av vitamin C och är verkligen bra att använda i matlagning just under förkylningstider.
Det finns självklart många andra användningsområde för majrovor, du kan lägga in det, (se mitt recept här), ha det i sallad eller i stuvningar av olika slag eller varför inte laga det som hasselbackspotatis?
I iranska familjer serverar man soppan just på höst och vinter för att förebygga förkylningar. I originalreceptet ingår inte palsternacka som jag använder.
I iranska familjer serverar man soppan just på höst och vinter för att förebygga förkylningar. I originalreceptet ingår inte palsternacka som jag använder.
Ger ca 3 liter soppa
370 gram majrovor (tvätta, skär i mindre munsbitar)
1 lök (hackas väl)
200 gram väl hackade örter: Persilja, Koriander, gräslök, dill
100 gram hackad spenat
1,2 dl ris (du kan med fördel använda gröt ris)
125 gram palsternacka
1,2 dl mungbönor (blötläggs kvällen innan)
4 tsk salt
1 tsk svartpeppar
1 tsk malen kummin
2 msk gurkmeja
1 fond de chef eller grönsaksbuljong
1 dl koncentrerad fond (kyckling- eller grönsaksfond)
2 tsk krossad vitlök
2 tsk krossad ingefära
Pressad citron (ca 4 msk)
10 – 15 gram smör för stekning.
1,2 liter vatten + ytterligare en liter vatten
1 lök (hackas väl)
200 gram väl hackade örter: Persilja, Koriander, gräslök, dill
100 gram hackad spenat
1,2 dl ris (du kan med fördel använda gröt ris)
125 gram palsternacka
1,2 dl mungbönor (blötläggs kvällen innan)
4 tsk salt
1 tsk svartpeppar
1 tsk malen kummin
2 msk gurkmeja
1 fond de chef eller grönsaksbuljong
1 dl koncentrerad fond (kyckling- eller grönsaksfond)
2 tsk krossad vitlök
2 tsk krossad ingefära
Pressad citron (ca 4 msk)
10 – 15 gram smör för stekning.
1,2 liter vatten + ytterligare en liter vatten
- Blötlägg mungbönor kvällen innan.
- Tvätta, skala och hacka grönsakerna och sätt åt sidan.
- Mät upp kryddor.
- Hetta upp en kastrull med smör i. Stek löken till dess att de är genomskinliga.
- Lägg i mungbönor, ris, kryddor – rör så att allt blandar sig väl.
- Häll över 1,2 liter vatten, när vattnet börjar koka sänker du värmen och låter allt sjuda i 30 minuter.
- Häll över hackade majrovor och palsternackan samt örterna och låt allt koka upp och sjuda sedan i 90 minuter. Smaka av och rätta till kryddningen.
Servera med bröd och yoghurt.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar