tisdag 21 november 2017

Ashe Shalgham - Soppa på majrovor - Turnip soup




English translation 

Underbar soppa med majrovor, helt vegetariskt/vegansk. Passar alla tillfällen, servera det som förrätt eller huvudrätt med gott bröd till.
Majrovor är nästintill en glömd grönsak i Sverige, verkligen synd eftersom det är full av vitamin C och är verkligen bra att använda i matlagning just under förkylningstider.  
Det finns självklart många andra användningsområde för majrovor, du kan lägga in det, (se mitt recept här), ha det i sallad eller i stuvningar av olika slag eller varför inte laga det som hasselbackspotatis?

I iranska familjer serverar man soppan just på höst och vinter för att förebygga förkylningar.  I originalreceptet ingår inte palsternacka som jag använder.

Ger ca 3 liter soppa
370 gram majrovor (tvätta, skär i mindre munsbitar)
1 lök (hackas väl)
200 gram väl hackade örter: Persilja, Koriander, gräslök, dill
100 gram hackad spenat
1,2 dl ris (du kan med fördel använda gröt ris)
125 gram palsternacka
1,2 dl mungbönor (blötläggs kvällen innan)
4 tsk salt
1 tsk svartpeppar
1 tsk malen kummin
2 msk gurkmeja
1 fond de chef eller grönsaksbuljong
1 dl koncentrerad fond (kyckling- eller grönsaksfond)
2 tsk krossad vitlök
2 tsk krossad ingefära
Pressad citron (ca 4 msk)
10 – 15 gram smör för stekning.
1,2 liter vatten + ytterligare en liter vatten


  1. Blötlägg mungbönor kvällen innan. 
  2. Tvätta, skala och hacka grönsakerna och sätt åt sidan.
  3. Mät upp kryddor.
  4. Hetta upp en kastrull med smör i. Stek löken till dess att de är genomskinliga. 
  5. Lägg i mungbönor, ris, kryddor – rör så att allt blandar sig väl. 
  6. Häll över 1,2 liter vatten, när vattnet börjar koka sänker du värmen och låter allt sjuda i 30 minuter. 
  7. Häll över hackade majrovor och palsternackan samt örterna och låt allt koka upp och sjuda sedan i 90 minuter. Smaka av och rätta till kryddningen.

Servera med bröd och yoghurt. 

Noshe Jan! 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar