För en tid sedan bloggade jag om kvittenmos som var baserad
på spansk recept. Har nu modifierad det och måste säga att det är mycket godare
på mitt sätt:))
Ingredienser:
1 medelstor kvitten
Socker (som bestäms när du har kokat kvitten)
Vatten - bara så det täcker frukten.
6 hela kardemumma kärnor (läggs i en tesil)
2 msk rosenvatten
1 medelstor kvitten
Socker (som bestäms när du har kokat kvitten)
Vatten - bara så det täcker frukten.
6 hela kardemumma kärnor (läggs i en tesil)
2 msk rosenvatten
- Tvätta, skala och skär kvitten i mindre bitar. Ha en kastrull i beredskap med lite vatten och pressad citron i (Halv pressad citron) så att kvitten inte skiftar färg. häll över mer vatten så att det täcker frukten. Lägg kardemummakärnorna i en tesil och lägg det i kastrullen.
- Låt det koka upp och sjuda till dess att frukten har blivit riktigt mjuka. Det tar ca 30 – 35 minuter.
- Häll bort vatten och ta bort kardemummakärnorna.
- Väg frukten och ta mätt upp lika mycket socker, sätt åt sidan. Kör frukten i en matberedare till dess du får en slät mos. Häll tillbaka moset i kastrullen och lägg till uppmätt socker. Rör till dess sockret har löst sig. Häll över rosenvatten.
- Låt sjuda i 90 minuter på medelvärme. Rör då och då. Efter 90 minuter har massan ändrat färg och har nu fått en djup rosa-orange färg.
- Ta en bakform 1,5 liters (för tre kvitten), eller mindre form beroende på hur mycket kvittenmos du har. Klä det med bakpapper. Häll över massan och sätt det i 50 grader varm ugn i en timme.
- Ta ut formen, låt svalna, linda in det i plastfolie och förvara det i kylen. Håller sig i 6 – 7 veckor.
Servera gärna med digestivekex, pepparkakor och den spanska
osten machengo. Du kan också skära det i små kuber, rulla i socker och servera
som godis. Låt det torka en stund före serveringen! Otroligt gott!
Noshe Jan!
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar