söndag 19 november 2017

Kvittenmos på mitt sätt! Quince paste my way!



För en tid sedan bloggade jag om kvittenmos som var baserad på spansk recept. Har nu modifierad det och måste säga att det är mycket godare på mitt sätt:))

Ingredienser:
1 medelstor kvitten
Socker (som bestäms när du har kokat kvitten)
Vatten - bara så det täcker frukten.
6  hela kardemumma kärnor  (läggs i en tesil)
2  msk rosenvatten
  1. Tvätta, skala och skär kvitten i mindre bitar. Ha en kastrull i beredskap med lite vatten och pressad citron i (Halv pressad citron) så att kvitten inte skiftar färg. häll över mer vatten så att det täcker frukten. Lägg kardemummakärnorna i en tesil och lägg det i kastrullen.
  2. Låt det koka upp och sjuda till dess att frukten har blivit riktigt mjuka. Det tar ca 30 – 35 minuter.
  3. Häll bort vatten och ta bort kardemummakärnorna.
  4. Väg frukten och ta mätt upp lika mycket socker, sätt åt sidan. Kör frukten i en matberedare till dess du får en slät mos. Häll tillbaka moset i kastrullen och lägg till uppmätt socker. Rör till dess sockret har löst sig. Häll över rosenvatten. 
  5. Låt sjuda i 90 minuter på medelvärme. Rör då och då. Efter 90 minuter har massan ändrat färg och har nu fått en djup rosa-orange färg.
  6. Ta en bakform 1,5 liters (för tre kvitten), eller mindre form beroende på hur mycket kvittenmos du har. Klä det med bakpapper. Häll över massan och sätt det i 50 grader varm ugn i en timme.
  7. Ta ut formen, låt svalna, linda in det i plastfolie och förvara det i kylen. Håller sig i 6 – 7 veckor.

Servera gärna med digestivekex, pepparkakor och den spanska osten machengo. Du kan också skära det i små kuber, rulla i socker och servera som godis. Låt det torka en stund före serveringen! Otroligt gott!

Noshe Jan!



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar