söndag 26 november 2017

Shiir Piire



Shiir Piire är en underbar persisk godis. Så lätt att göra, alla lyckas med det,  julgodis kanske? 😊 Smakar lite som vit nougat. Bra ge bort present. 
Är du nötallergiker kan du istället för nötter ta mindre chokladbitar (choklad knappar) i degen och vanligt strössel som dekoration.

Ger 275 gram godis

1 dl socker
1 dl vatten
1 msk lönnsirap eller honung
2 dl mjölkpulver
1 tsk malen kardemumma
50 gram valnötter eller annan nöt
50 gram pistaschnötter som mals och strös på mot slutet
1 tsk rosenvatten (kan uteslutas)
En form 10 x 15 cm

  1. Hacka valnötterna grovt, sätt åt sidan.
  2. Mal pistaschnötterna grovt, sätt åt sidan.
  3. Lägg sockret i en liten kastrull, häll över vattnet och låt det koka upp. Sänk värmen och låt allt sjuda i 15 minuter. Häll över lönnsirap och rosenvatten, blanda väl. 
  4. Blanda valnötter, mjölkpulver, kardemumma i en rymlig skål. 
  5. Efter 15 minuter häller du över sirapen som du har kokat över torra ingredienserna, blanda väl.
  6. Klä formen med aluminiumfolie och häll över massan – släta ut det i formen. 
  7. Häll över pistaschnötterna och tryck med en sked eller spade. 


Låt det ligga i kylen 24 timmar innan du tar ut det och skär i mindre bitar.

Noshe Jan!  


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar