Shiir Piire är en underbar persisk
godis. Så lätt att göra, alla lyckas med det, julgodis kanske? 😊 Smakar
lite som vit nougat. Bra ge bort present.
Är du nötallergiker kan du istället
för nötter ta mindre chokladbitar (choklad knappar) i degen och vanligt
strössel som dekoration.
Ger 275 gram godis
1 dl socker
1 dl vatten
1 msk lönnsirap eller honung
2 dl mjölkpulver
1 tsk malen kardemumma
50 gram valnötter eller annan nöt
50 gram pistaschnötter som mals och strös på mot slutet
1 tsk rosenvatten (kan uteslutas)
1 dl vatten
1 msk lönnsirap eller honung
2 dl mjölkpulver
1 tsk malen kardemumma
50 gram valnötter eller annan nöt
50 gram pistaschnötter som mals och strös på mot slutet
1 tsk rosenvatten (kan uteslutas)
En form 10 x 15 cm
- Hacka valnötterna grovt, sätt åt sidan.
- Mal pistaschnötterna grovt, sätt åt sidan.
- Lägg sockret i en liten kastrull, häll över vattnet och låt det koka upp. Sänk värmen och låt allt sjuda i 15 minuter. Häll över lönnsirap och rosenvatten, blanda väl.
- Blanda valnötter, mjölkpulver, kardemumma i en rymlig skål.
- Efter 15 minuter häller du över sirapen som du har kokat över torra ingredienserna, blanda väl.
- Klä formen med aluminiumfolie och häll över massan – släta ut det i formen.
- Häll över pistaschnötterna och tryck med en sked eller spade.
Låt det ligga i kylen 24 timmar innan du tar ut det och skär
i mindre bitar.
Noshe Jan!
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar