lördag 4 november 2017

Persiska Falafel! Persian Falafel!





Idag bloggade jag om egyptiska falafel och under tiden växte en längtan att göra persiska falafel. Finns det verkligen persiska falafel kan man undra? Ja, det gör det fast vi kallar det någonting annat. Det blev otroligt gott tillsammans med inlagda majrovor som ger det där extra stinget! Fick inspiration från persiska Gormeh Sabzi som jag har bloggat om tidigare. Vegetarisk rätt som passar alla! Idag använde jag mig av färdigkokta kikärter – och tro det eller ej, jag skalar kikärterna, tycker det blir mycket godare och framför allt lättare att smälta, men du kan hoppa över det steget om du vill.  

Ger 25 st falafel

Ingredienser:
200 gram kokta kikärter
1 vitlöksklyfta (du kan med fördel ta två)
2 tsk salt
1 krm svartpeppar
0,5 msk gurkmeja
1 tsk malen torkad lime (limo amani)
100 gram hackade persilja
100 gram hackade vårlökar
1 msk torkade koriander
1 tsk bockhornsklöver (Shanbalile)
1 kokt potatis (100 gram)
2 ägg
1 dl ströbröd
1 msk pressad citron
1 msk lökpulver
1 msk vitlökspulver
1 tsk malen kummin
Vegetabilisk olja för fritering

Panering: ströbröd blandat med sesamfrön (ca 1 del av varje)
  1. Skala och koka potatisen och riv den när den är ljummen.
  2. Hacka örter och lök, sätt åt sidan.
  3. Skölj kokta kikärterna till dess att all skum är borta. Skala kikärterna (du kan hoppa över det här steget om du vill)
  4. Mät upp alla andra ingredienser och ha allt redo.
  5. Häll upp samtliga ingredienser med undantag av potatis, ströbröd och sesamfrön i en matberedare och kör till dess att du får en smidig ”deg”.Häll upp det i en rymlig skål, tillsätt nu potatisen och bearbeta det med händerna eller sked så att allt blir blandat väl. Låt vila i kylen 20 – 30 minuter.  
  6. Mät upp degen med en matsked och forma det som en köttbulle som du sedan plattar till med handflatan. Panera det i en blandning av ströbröd och sesamfrön.
  7. Hetta upp olja i en panna och fritera till dess att de får en gyllenbrun färg tar ca fyra minuter. Vänd efter halva tiden.
Serveringtips för falafel:
Falafel serveras oftast i mjukt bröd t ex lavash, pitabröd eller liknande.
  • Fyll brödet med tomater, gurka, salladsblad och falafel, välj gärna någon av följande såser till.
  • Blanda yoghurt, dijonsenap och pressad vitlök, smaksätt med lite pressad citron eller servera citronen på sidan om.
  • Hacka inlagda majrovor, pressa vitlök och blanda det med naturell yoghurt.
  • Naturell yoghurt smaksatt med hackad mynta, salt, peppar, citron och pressad vitlök.

Tabbouleh är också gott att ha till. Kommer att blogga om det snart. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar