onsdag 10 januari 2018

Khoreshte beh - Quince Stew - Kvittengryta




Jag älskar julmaten men vill gärna äta något annat också! Nu råkade jag ha en stor kvitten kvar och tänkte laga kvittengryta. I Iran lagar man den här grytan med lammkött men jag föredrar att laga det med kycklingfiléer. 
Vill du använda lamm går det bra att t ex använda skivad baklägg utan ben (se bild nedan). Skär det sedan i mindre bitar, och räkna med att lamm tar längre tid att koka än kycklingfiléer. En del lagar det med plommon såsom jag gör, andra använder socker istället, men jag lovar dig att det är otrolig smakskillnad!  Du kan egentligen använda vilken plommonsort som helst, här använder jag persiska plommon som man kan hitta i de flesta mellanöstern butiker.  Om du lagar grytan utan plommon kan du lägga till 1 - 2 msk socker mot slutet. Då gula linser ingår i många persiska maträtter brukar jag koka rätt mycket på en gång och paketerar sedan det i 120 grams paket och fryser in det. Otroligt behändigt – det kortar ner koktiden väsentligt. Om du använder linser som inte är förkokta behöver koktiden förlängas till dess att linserna är mjuka.

Ingredienser för 4 personer
380 gram kycklingfiléer (2 stora)
380 gram gul lök
380 gram färdig kvitten (skalad och skuren i mindre bitar)
60 – 120 gram förkokta gula linser
10 – 15 stycken persiska plommon.
1 msk tomatpuré
4–8 dl vatten

1 - 2 msk socker (om du inte använder plommon)
Smör och olja

Kryddmix:
2 tsk salt
2 krm svartpeppar
1 tsk gurkmeja

  1. Skala löken, dela varje lök i 4 delar och skiva det tunt. Lägg åt sidan.
  2. Mät upp kryddorna och blanda väl.
  3. Tvätta plommonen och låt det ligga i blöt ca en timme. 
  4. Putsa kycklingfiléerna och skär det i mindre bitar. 
  5. Om du inte har förkokta gula linser är det bra om du tvättar och blötlägger det några timmar. 
  6. Ta fram en rymlig traktörpanna eller gryta, smält lite smör och olja. 
  7. Stek kycklingbröstbitarna i några minuter, tillsätt 1/3 del av kryddmixen, blanda väl. Ta bort kycklingen och låt den svalna i kylskåpet
  8. Ta ytterligare smör och olja i samma panna och stek löken i 5 – 7 minuter. 
  9. Tillsätt 1/3 del av kryddmixen och blanda väl, stek det ytterligare 2 – 3 minuter. 
  10. Tillsätt de förkokta linserna.
  11. Häll över vatten så att det täcker allt (4 – 6 dl), låt det hela koka upp.
  12. Lägg till kvitten, sätt på locket och låt allt sjuda i ca 20 – 30 minuter, till dess att kvitten har mjuknat. 
  13. Tillsätt återstående kryddor och blanda väl.
  14. Lägg till plommon. Sätt på locket igen och låt det sjuda i ytterligare 20 – 30 minuter. 
  15. Före servering lägger du i kycklingbitarna, tomatpurén och blandar väl. 
  16. Häll över mer vatten om det behövs. 
  17. Låt allt blir varmt.


Servera med persiskt ris. Det smakar himmelskt!

Noshe Jan! 




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar