fredag 19 januari 2018

Khoreshte morghe torsh - Syrlig kycklinggryta - (Tart chicken stew)




Vi iranier älskar syrlighet i maten! Den här rätten kommer från norra Iran (Gilan provinsen) och kallas just för khoreshte morghe torsh som bokstavligen betyder Syrlig kycklinggryta. Syrligheten kan du reglera själv. Det som står i receptet nedan är minsta man kan ha – sedan är det fritt fram att smaka av och lägga till om det behövs mer. Gillar du inte syrlighet i maten är det bra om du häller i pressade apelsin (eller citron och lime) en tesked i taget, smaka av under tiden så att du får den smak som du gillar. Apelsiner ger inte lika mycket syrlighet som citron t ex och har en sötma som är en mycket bra kombination med kyckling och örter.
Jag använder ägg i mitt recept eftersom det ingår i ursprungsreceptet. I Iran använder man också rismjöl som ”förtjockningsmedel” för såser i högre grad än i Sverige. Har du inte rismjöl hemma kan du med fördel använda vanligt vetemjöl.
En annan sak som skiljer mitt recept från de övriga är att rent generellt tenderar persiska recept att koka kycklingen alldeles för länge enligt mitt förmenande – jag tillsätter därför kycklingen mot slutet för att den ska få smak av örter osv och kokar det inte lika länge som det står i de flesta recept. Gurkmeja är en favoritkrydda hos mig och därför tillsätter jag ”uns” av det till grytan, vad vore livet utan gurkmeja 😊


Ingredienser för fyra portioner
3/4 dl gula linser som är förkokta
2 kycklingfiléer (ca 500 gram)
90 gram gräslök färsk eller fryst välhackad
90 gram persilja färsk eller fryst välhackad
50 gram koriander färsk eller fryst välhackad
1 – 1,5 tsk (20 gram) torkad mynta
1/2 gul lök (välhackad)
2 vitlöksklyftor
1 ägg
2 dl vatten
1 st Fond de chef
Olja och smör till stekningen

Redning:
5 msk pressad apelsin + 1 msk pressad citron (om du inte har det kan du använda citron eller lime)
10 gram rismjöl (kan ersättas med vanligt vetemjöl)
3/4 dl vatten  

Kryddblandningen
2 tsk salt
2 krm peppar
1 tsk gurkmeja


Det är mise en place (franskt uttryck) som gäller vilket innebär att du tar fram och förbereder alla ingredienser innan du börjar själva matlagningen. Det gör man i professionella kök – så varför inte hemma. Min erfarenhet är att matlagningen blir både lättare och trevligare. Bra om du har förkokta gula linser, har du inte det kan du tvätta och koka linserna 20 minuter med en lök, salt och lagerblad, sätt åt sidan.

  1. Blanda dina kryddor, sätt åt sidan. 
  2. Stek kycklingen i en het panna till dess de har fått en fin färg (3 minuter). Häll över hälften av kryddblandningen och blanda väl. Lägg kycklingen i en skål och låt svalna i kylskåpet.
  3. Hetta upp lite olja och smör i en tjockbottnad kastrull. Tillsätt löken och stek det i 5 - 7 minuter. Tillsätt vitlöken och stek det hela ytterligare 2 - 3 minuter. 
  4. Tillsätt de förkokta linserna och blanda väl. 
  5. Tillsätt de välhackade örterna och blanda väl. Tillsätt resten av kryddblandningen i pannan, blanda väl.
  6. Tillsätt 2 dl vatten. Sätt locket på - låt det koka upp och sedan sjuda i 15 - 20 minuter.
  7. Blanda apelsinjuice, vatten och rismjöl (redningen) i en skål. Tillsätt det till grytan efter 20 minuter. Blanda väl. 
  8. Lägg till kycklingen.
  9. Vispa ägget i en separat skål tillsätt det i en jämn stråle till grytan, vispa kraftigt.
  10. Smaka av och justera kryddningen. Låt allt värmas upp i några minuter. 

Servera med persiskt ris.


Noshe Jan! 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar