måndag 22 januari 2018

Persisk spetspannkaka eller Roti Jala - Persian Lace pancake or Roti Jala.



English translation and video 

Tittade på MasterChef och blev inspirerad att göra Roti Jala som en av deltagarna gjorde med en persiskt touch! Till att börja med kan man undra vad Roti Jala är för något.
Roti Jala kommer ursprungligen från Malaysia och kallas även för Roti Kirai eller Roti Renjis. På svenska kan vi kalla det för ”spetspannkaka”. Rätten är otroligt populär snacks i Malaysia och serveras ofta med någon typ av curry rätt.
Jag ville bara ha något till kaffet och det passade utmärkt! Det finns t o m speciella formar för den här rätten men jag tycker inte att det behövs. Allt du behöver är en skål, stekpanna och en klämflaska av plast. Receptet nedan räcker till 10 – 12 medelstora spetspannkakor eller 20 st. mindre. I Malaysia använder man gurkmeja i receptet men här har jag förädlat receptet och har saffran och kardemumma istället.

Ingredienser
100 gram vetemjöl
1,2 dl kokosmjölk (jag blandade kokosgrädde och vanlig mjölk 60 ml av vardera)
45 gram socker
1 ägg
1 krm salt
1 krm malen kardemumma
1 tsk saffran
1 tsk sesamolja (går bra med neutral olja också)
1 dl vatten


  1. Blanda mald saffran med 1 dl varmt vatten, sätt åt sidan för att svalna i 10 minuter.
  2. Mät nu upp och blanda i alla övriga ingredienser.
  3. Häll upp massan i en klämflaska av plast.
  4. Värm upp en stekpanna till medelvärme med lite olja i.
  5. Kläm ut mönster med hjälp av klämflaskan så att massan bildar spetslikt mönster i stekpannan. Stek 40 sekunder på ena sidan, vänd sedan och låt det stekas i 15 sekunder. Rulla ihop det omgående och servera.
Så otroligt gott att servera till kaffe eller te som snacks.
Noshe Jan. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar