måndag 26 mars 2018

Ghotab – Sweet Persian Nuggets


Som barn var jag ganska kinkig när det gällde både mat och sötsaker. Den här kakan tillhörde mina favoriter och det gör den än idag. Supergott och ganska lätta att göra.

Ger 15 - 16 st.

Deg
100 gram smör
210 gram mjöl
1/4 av en tsk salt
0,5 tsk bakpulver
1 äggula
125 gram naturell yoghurt
1 ml bakpulver

Fyllning
100 gram rostade valnötter
86 gram socker
1 äggvita
0,5 tsk malen kanel
1/4 av en tesked malen nejlika
0,5 tesked kardemumma
1 tesked rosenvatten (valfritt, kan uteslutas)

Dekoration
50 - 60 gram konditorisocker
2 tesked kardemumma

  1. Rosta valnötterna i en panna och rör hela tiden till dess att de får lite mörkare färg. Var försiktig så att du inte bränner valnötterna. Lägg det åt sidan för att svalna.
  2. Kombinera smör, mjöl, salt och bakpulver i en matberedare. Kör det några varv till dess att degen formar en stor boll.
  3. Blanda äggulor, yoghurt och bakpulver i en separat skål, blanda dem väl och tillsätt det sedan till degen i matberedaren, kör det ett par varv.
  4. Ta ut degen och bearbeta det med händerna. Lägg till mer mjöl om det behövs. Överarbeta inte degen! 
  5. Mät 15 små bollar och lägg dessa i frysen medan du förbereder fyllningen.
  6. Använd en liten mixer för att blanda socker och äggvita till dess det är poröst.
  7. Bearbeta valnötterna i en mixer, tillsätt socker och äggviteblandning tillsammans med alla kryddor (kanel, kryddnejlika och kardemumma). Lägg den åt sidan.
  8. Kavla varje degklump i ca. 6 – 7 cm cirkel på bakplåtspapper.
  9. Använd en tesked för att mäta fyllning som du placerar i mitten av den platta degen. Nu kan du antingen sätta ihop kanterna och bilda en boll eller du kan vika degen i mitten och täta kanterna enligt instruktionsfilmen.
  10. Värm en panna med lite vegetabilisk olja. Vänta tills det är minst 140 grader (Celsius) innan du lägger in kakorna. Stek till dess att kakorna är gyllene, det tar ungefär 3 minuter på varje sida. Lägg kakorna på hushållspapper innan du lägger upp dem på ett serveringsfat. Strö över en blandning av florsocker och malen kardemumma.


Noshe Jan!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar