fredag 2 mars 2018

Matig tomatsoppa. Filling tomato soup .





Tomatsoppa är otroligt gott att ta till ibland.  Har provat många olika recept genom åren, allt har varit gott men inte så matigt. Den här soppan gör jag gärna till lunch av och till. Nyttigt och bra. Helt vegetariskt! Lärde mig för många år sen att använda havregryn som förtjockningsmedel i soppor, det blir både nyttigare och mättar betydligt mer. Vill man lyxa till det kan man ha knaperstekt bacon, krutonger, riven ost, rucola till.

Det tar max 30 minuter att göra soppan.

Ingredienser för 2 rejäla portioner.

3 medelstora tomater
1 st. gul lök
3 dl vatten
1 dl havregryn
1 dl grädde (ta mer vatten istället för vegetarisk alternativ)
1 krm svartpeppar
1 krm vitpeppar
1 krm kanel
1 krm gurkmeja
1 tsk torkad basilika
1 tsk torkad oregano
2 tsk salt (knapp)
1 krm mald kummin
1 tsk mald paprika
1 st knorr koncentrerad fond (ta kyckling eller vegetarisk alternativ)
1 tsk sambal oelek
1 st. vitlöksklyfta.

  1. Stek löken till dess att det karmelliseras.
  2. Stek tomaten till dess att det är Karamelliseras.
  3. Häll 1 dl vatten i stekpannan och låt det koka hastigt. Ställ den åt sidan.
  4. Lägg tomaterna och löken i en stor kastrull, häll över vattnet från stekpannan, blanda väl. 
  5. Lägg till skivad vitlök.
  6. Häll över 3 dl vatten och tillsätt kryddorna och sambal oelek.
  7. Tillsätt havregryn.
  8. Sätt locket på och låt det sjuda i 15 minuter.
  9. Ta några varv med en handblandare eller använd en matberedare. 


Det är en underbar lunch tillsammans med några Cheddar smörgåsar.
Noshe Jan! 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar