tisdag 10 april 2018

Joje kebab - Persian chicken skewers - Persisk kycklingspett




Det är alltid gott med joje kebab eller grillad kycklingspett som det heter på svenska. Det persiska sättet att förbereda kycklingen på är otroligt enkelt och resultatet är mycket gott, det garanterar jag. Det bästa är att låta kycklingen marineras över natten men hinner du inte får det duga med 4 – 5 timmar. Tillbehören är ris på persiskt vis och grillade tomater. Sallad Shirazi hör till också liksom mast o mosir. Du hittar recepten här:

Sallad Shirazi
Mast o Mosir


På sommaren grillar vi det ute självklart men på vintern duger det gott med en grillpanna.
I marinaden använder vi saffran, det innehåller ett ämne som skyddar hjärnceller och kan förhindra MS. Det visar ny forskning vid University of Alberta, USA. Källa

Till riset använder vi malen sumak – det är inte bara smaken vi är ute efter utan dess effekt som tar bort uppblåstheten när man t ex äter ris. Allt i det persiska köket har ett syfte.  Jag köper hela sumakkärnor och maler det själv, på så sätt vet jag att det är ”äkta” och ren. Ja, ja, säger någon kanske, det där kan du som är pensionär hålla på med, men jag har alltid gjort på samma sätt dvs ägnat matlagningen god tid. För mig är det viktigt att skapa en symfoni av smaker, det tar självklart tid att uppnå det men så är måltiderna viktigt för de flesta skulle jag tro oavsett nationalitet.
Blev otroligt glad att hitta Professor Emeritus Stig Bengmarks sida där han klassar de kryddor vi använder i persisk matlagning (fet stil) tillhörande Champion League av antioxidanter! Så här skriver han:

De tolv mest antioxidantrika livsmedlen hittills identifierade är i tur och ordning: kryddnejlika (krydda), Sumak-skal (krydda), Ceylonkanel (krydda), sorghum/durrah (säd), oregano (krydda), gurkmeja (krydda), akaj (bär), kakaopulver, kummin (krydda), maqui (bär), persilja (sallad) och basilika (krydda). I närheten ligger också bl.a. teff, amaranth, quinoa (alla fröer) och bovete (egentligen en böna).”.
källa 
 
 

Man kan kallt räkna med en kycklingfilé per person, vill man inte ha ris till kan man ta klyftpotatis istället. 

Ingredienser för två personer:
2 kycklingfiléer (putsas rent) och skärs i mindre bitar

Marinad:
1 dl pressad citron
2 msk olivolja
1 stor gul lök
1 tsk salt
0,5 tsk saffran blandat med 0,5 dl varmt vatten

För pensling
35 gram smör
2 msk pressad citron eller lime
resten av saffranvattnet
  1. Tvätta och putsa kycklingfiléerna. Dela det i mindre bitar.
  2. Skala och skär löken i mindre bitar. Mät upp övriga ingredienser för marinaden. 
  3. Häll över olivolja, pressad citron, salt och hälften av saffransvatten i en stor skål tillsammans med löken. Kör med en handmixer till dess att allt blandas väl och är nästan som ett slags smoothie. 
  4. Använder du spett av trä är det bra om du lägger det i kallt vatten i minst 20 minuter innan du trär på kycklingbitarna, annars riskerar du att det börjar brinna när du grillar.
  5. Trä på tomaterna på separata grillspett och lägg det åt sidan. När tiden är inne trär du kycklingbitarna på spetten. 
  6. Hetta upp en grillpanna och lägg i tomater först eftersom det tar längre tid. Lägg tomaterna sedan i 100 graders ugn för att hålla det varmt. 
  7. Kycklingspetten steker du på medelhög värme så att de får fin färg, ca 2 – 3 minuter på varje sida, pensla spetten några gånger med speciella blandningen av smör, pressad citron och saffran.  Lägg sedan kycklingspetten i ugnen (100 grader) för ungefär 15 – 20 minuter. 
  8. Täck en serveringsfat med persiskt tunt bröd. Lägg på kycklingspetten, Lägg på ytterligare bröd ovanpå kycklingspetten. Håll en hand över brödet och dra ut spetten med andra handen. Gör på samma sätt med tomaterna. På så sätt håller du kycklingen och även tomaterna varma..

Servera med ris, vårlökar, sallad Shirazi, mast o mosir och sist men inte minst citronklyftor!

Noshe Jan!

Free Plagiarism Checker

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar