lördag 7 april 2018

Naan


I Sverige är alla övertygade om att naan kommer från Indien! Men vi iranier hävdar med bestämdhet att naan kommer från Iran och betyder rätt och slätt bröd. Om vi nu lägger ursprunget åt sidan så kan vi bara konstatera att det är otroligt gott – det är det som räknas. Man bör helst ha stenugn men vem har det? Inte jag i alla fall. Jag investerade istället i en köksbrännare och det duger gott.
Har experimenterat glatt med recept för att få fram något likvärdigt det som serveras på persiska och indiska restauranger och idag lyckades jag riktigt bra tycker jag själv. Varje familj har ett eget recept för brödet och alla är inte generösa med det 😊. Det är enkelt att göra – jäsningstiden är dock hela två timmar, men det gör inget – man kan ju göra annat under tiden. Det är bra om du har färsk koriander hemma men om du inte har det kan du göra som jag gjorde idag nämligen använda dig av torkade koriander.

Ingredienser för 6 st

250 gram vetemjöl
182 gram turkisk eller grekisk yoghurt
1 msk mjölk
½ tsk bikarbonat
1 tsk socker
1 tsk ‏salt
2 msk vegetabilisk olja
1 msk välhackade vitlök
1 msk ‏svart kummin
1 msk grovhackade färsk koriander eller torkade sådan

  1. Blanda mjöl, bikarbonat, socker och salt i en stor skål.
  2. Gör ett hål i mitten och häll över oljan. Rör till dess att oljan har inkorporerats med vetemjölet.
  3. Vispa yoghurten med en gaffel och blanda i det i degen.
  4. Häll över mjölken och knåda degen i några minuter till dess att degen studsar tillbaka när du trycker in ett finger. 
  5. Olja in en skål och lägg i degen, täck med plastfolie och låt det ligga på en dragfri plats i två timmar. Jag brukar lägga det i ugnen och sätta på lampan bara. 
  6. Under tiden kan du hacka vitlöken och färsk koriander.
  7. Efter två timmar tar du upp degen och delar det i 6 delar, forma varje del som en boll och täck med plast under tiden som du kavlar ut en del av degen. 
  8. Ha lite mjöl på bakbordet, kavla ut degen – antingen rund eller oval, titta gärna på instruktionsfilmen.
  9. När du har fått önskad storlek strör du över lite hackad vitlök, svart kummin och sedan antingen färsk koriander eller torkade och kavlar en gång till så att vitlk, koriander och svart kummin fastnar i brödet. Kavla ut alla 6 bitar och förvara det med plastfolie emellan så att brödet inte torkar ut under tiden du steker.  
  10. Lägg det sedan i en stekpanna (helst järn) på medelvärme och vänta till dess att brödet börjar bilda bubblor. 
  11. Nu tar du fram din gasbrännare och bränner ovansidan med mjuka rörelser. 
  12. Smält lite smör och pensla det på brödet.  
Klart att servera!
Noshe Jan!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar