fredag 13 april 2018

Bondsås, så svenskt det kan bli! Farmers gravy as Swedish as it can be!


I vårt hushåll så lagas det förvisso mycket persiskt mat men även äkta svensk och även andra maträtter från olika nationer. Min svärmor brukade laga den här maträtten som är både enkelt och gott. För mig hör den här maten till vinterhalvåret. Våra barn älskar bondsås och äldste sonen har utvecklat eget recept på det. Nu lider vintern mot sitt slut och jag bestämde mig för att hedra svärmor med att laga bondsås idag. En del kallar det också för löksås, en del använder fläsk men här hemma hos oss föredrar vi att ha bacon.

240 gram bacon som skärs i små bitar (2 pkt)
240 gram välhackade lök

Såsen
40 gram smör
3 msk vetemjöl
7 dl mjölk
1 tsk salt
1 kryddmått vitpeppar
1 krm malen muskotnöt
0,5 msk lökpulver
2 msk fond (det du gillar) jag använder kycklingfond

  1. Skala och hacka löken.
  2. Strimla baconet.
  3. Stek baconet i en järnpanna med ca 1/4 dl vatten – det gör att baconet kan skiljas åt mycket lättare. När baconet har fått fin färg häller du upp det på ett fat med hushållspapper.
  4. Stek löken i 5 – 7 minuter eller till dess att de har blivit mjuka men inte för stekt.
  5. Gör nu såsen genom att smälta smöret i en stor kastrull. Häll över mjölet och blanda väl. 
  6. Tillsätt mjölken – lite i taget till dess du får en härlig medeltjock sås. 
  7. Tillsätt nu kryddorna.
  8. Häll över den stekta löken och låt det sjuda på låg värme i 3 minuter. 
  9. Häll nu över baconet. Smaka av och korrigera kryddningen så att det passar dig. 

Servera med vanlig kokt potatis.
Noshe Jan!


Free Plagiarism Checker

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar