fredag 3 augusti 2018

Ankbröst á la sous vide - Duck breast á la sous vide




31 juli
imorgon fyller min man 70 år, vi ska fira det så klart men redan idag ville jag bjuda på något extra ordinärt! Det blev sous vide ankbröst med potatisklyftor, haricotsverts och grönpepparsås, det blev otroligt gott och tämligen enkelt. Bestämde mig för att göra det sous vide, det innebär att man vakuumförpackar ankbröst med bara lite salt på skinnsidan. Kör det i sous vide maskinen – sätter på tid och temperatur. Såsen är också mycket enkel att göra.

För 2 personer:
1 ankbröst (ca 400 – 500 gram)
en nypa salt

Sås:
1 msk grönpeppar i lag
1 dl vispgrädde
1 msk kalvfond
1/2 tsk dijonsenap
1 krm soja
1 msk mjöl utblandat med ca 1 – 2 dl vispgrädde
Tillbehör:
Haricotsverts som steks i smör och ankfett före serveringen.
Potatisklyftor i ugn
Metod:
  1. Salta ankbrösten på skinnsidan lite lätt och vakuumförpackar det. Sätt din sous vide på 5 timmar. Temperaturen valde jag 70 grader. Äter ogärna rosa fågel!
  2. Blanda alla ingredienser för såsen med undantag av 1 msk mjöl och 1 – 2 dl extra grädde. 
  3. Värm upp det lite. Under tiden blandar du 1 msk mjöl med 1 – 2 dl grädde. Det får inte finnas några klumpar. Blanda det med övriga ingredienser till såsen – värm upp det under omröring. Såsen är klar när det tjocknar lite. Smaka av och korrigera kryddningen. Du behöver inte använda salt eller peppar! 
  4. Gör i ordning haricotsvertsen enligt förpackningens instruktioner och sätt det åt sidan. 
  5. Skala potatisen, klyfta och låt det ligga i saltvatten medans ankan tillreds i sous vide.  
  6. Sätt in potatisen när det är ca 45 timme kvar på sous vide.
  7. Ta ut ankbröst från vakuumförpackningen med skinnsidan uppåt. Gör mönster i skinnet med en skarp kniv och stek det i en stekpanna på hög värme till dess du får en knaprig yta. 
  8. Stek haricotsvertsen i fettet som är kvar i pannan och servera med varm pepparsås.

Noshe Jan!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar