lördag 11 augusti 2018

Mac and Cheese Swedish style - Makaronipudding



English translation
Förvisso heter min site ABC I Persisk Mat men i vårt hushåll serveras även andra rätter än persisk mat 😊. T ex makaronipudding som jag egentligen tycker är höst- och/eller vintermat, men idag är det grillförbud över hela landet i stort sätt – då får man väl ta till andra rätter helt enkelt. 
Jag är rätt förtjust i Mac & Cheese, så idag blev det en kombination av dessa två rätter. Jag använder två sorters ost men det står dig fritt att använda flera sorters ost om du önskar det. Ta det i så fall lite varsamt med salt om du använder lite starkare ostar. Den här satsen ger 3 rejäla portioner eller t o m 4 portioner beroende på hur stor man är i maten 😊 Mac & Cheese innehåller inte kött men man serverar oftast korv eller något annat till. Här har jag kombinerat svensk husmanskost med amerikansk förebild i Mac & Cheese, resultatet blev otroligt lyckat! Det tar förvisso 45 min i ugnen men själva förberedelserna tar inte så lång tid.
Vill du ha vegetarisk variant kan du bara ta bort baconet.

Ingredienser: 
160 gram purjolök
300 gram makaroner
300 gram bacon
3 ägg
1,5 dl grädde
1,5 dl mjölk
0,5 tsk salt
2 dl riven parmigiano reggiano
2 dl riven cheddar
1 – 2 msk fond (valfri)
1 msk salt till att koka makaronerna i
3 krm svartpeppar


  1. Tvätta och skär en skåra i purjolöken. Strimla det fint. Sätt åt sidan.
  2. Strimla bacon och sätt åt sidan
  3. Blanda mjölk, grädde, ägg och 0,5 tsk salt. Vispa ordentligt. 
  4. Smörj en 1,5 liters form eller använd Siliconpapper i formen.
  5. Stek strimlade purjolöken hastigt i en stekpanna. Sätt åt sidan.
  6. Stek baconet (knaprigt) och låt det rinna av på hushållspapper.
  7. Koka makaronerna enligt förpackningen instruktioner, sila bort vattnet.
  8. Häll tillbaka makaronerna i kastrullen, blanda i purjolök, bacon och parmigiano reggiano och hälften av den rivna cheddarosten. 
  9. Häll över makaroner blandningen i en 1,5 liters form. Tryck till lite försiktigt med en stekspade.
  10. Häll över mjölk, ägg och gräddblandningen.
  11. Häll över resten av cheddarosten ovanpå. 
  12. Ha det i 175 graders värme i 35 minuter. Höj värmen sista 10 minuterna till 200 så att ytan blir knaprigt.
  13. Servera med skirat smör.
Noshe Jan!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar