English translation
När vi hade babyshower för Anna bestämde jag mig för att
laga spenatpaj i knyten. Hade fått ett ungefärligt recept från en grekisk vän –
utvecklade det efter eget tycke och smak och resultatet blev otroligt gott. Tog
med mig några till min 95-åriga svåger som gav mig återkopplingen att det
skulle finnas lite mer syrlighet i pajen. Själv tyckte jag att lite mer
knaprighet i själva pajen. Nu lagade jag det igen och blev otroligt nöjd.
Skickade några stycken till 2 av våra grannar och bad om återkoppling, fick
veta att det var det godaste de hade ätit på länge, det får man verkligen vara
nöjd med.
Man kan antingen laga det som traditionell paj eller göra det i knyten, den senare passar utmärkt till fester där man bjuder på buffé. Det fina med knyten är att man kan frysa in det innan man tillagar det i ugn, senare kan du bara plocka ut det från frysen och laga det direkt i ugnen.
Man kan antingen laga det som traditionell paj eller göra det i knyten, den senare passar utmärkt till fester där man bjuder på buffé. Det fina med knyten är att man kan frysa in det innan man tillagar det i ugn, senare kan du bara plocka ut det från frysen och laga det direkt i ugnen.
Jag lagade både knyten och traditionell paj. Satsen ger 26
knyten eller 14 knyten och en liten traditionell paj. Hur du ska laga själva
pajen återkommer jag till senare i min blogg.
Några tips innan vi sätter igång!
- Du kan också använda vanlig spenat. Se bara till att tvätta det ordentligt och gärna torka en stund innan du börjar hacka det. Fördelen med babyspenat är att det är redan tvättade.
- Använd inte fettsnål ost! Det kommer att smaka förskräckligt!
- Om du inte har tillgång till färsk dill kan du använda torkad dill. 1 – 2 msk eller så mycket som du önskar.
- Det är viktigt att filodegen är kvar i förpackningen och rumstemepereras. Använder du fryst filodeg behöver du tina upp det natten innan i kylskåpet. Ta ut det på morgonen då du tänker laga pajen eller knyten och låt den tempereras i minst 2 timmar innan du börjar använda det. Låt det ligga i förpackningen till dess du behöver det – annars är risken stor att degen torkar.
- Smaka av kryddningen innan du blandar i äggen.
Ingredienser:
2 paket filodeg (från kyldisken) Rumstemperera filodegen i ca 30 minuter.
325 gram babyspenat (5 pkt á 65 gram)
1 knippe vårlökar (100 gram färdighackade)
1 stor purjolök (130 gram färdighackade)
1 knippe färsk dill (20 gram färdighackade)
250 gram ricottaost (rumstempererat)
200 gram fetaost (rumstempererat)
1 tsk salt
2 krm svartpeppar (nymalen)
1 dl berberis (tvättas och läggs i blöt i 10–15 minuter)
1,25 dl pinjenötter
2 ägg
3/4 dl olivolja för själva blandningen – ytterligare olivolja för pensling.
1 dl riven västerbottenost (kan uteslutas). Jag använde det i traditionella pajen och inte i knyten.
2 paket filodeg (från kyldisken) Rumstemperera filodegen i ca 30 minuter.
325 gram babyspenat (5 pkt á 65 gram)
1 knippe vårlökar (100 gram färdighackade)
1 stor purjolök (130 gram färdighackade)
1 knippe färsk dill (20 gram färdighackade)
250 gram ricottaost (rumstempererat)
200 gram fetaost (rumstempererat)
1 tsk salt
2 krm svartpeppar (nymalen)
1 dl berberis (tvättas och läggs i blöt i 10–15 minuter)
1,25 dl pinjenötter
2 ägg
3/4 dl olivolja för själva blandningen – ytterligare olivolja för pensling.
1 dl riven västerbottenost (kan uteslutas). Jag använde det i traditionella pajen och inte i knyten.
- Värm ugnen till 200 graders värme.
- Rosta pinjenötterna i en stekpanna (2–3 minuter) och lägg åt sidan.
- Tvätta berberis och låt det dra 10–15 minuter i kallt vatten.
- Tvätta, torka spenaten. Grovhacka det och lägg det i en stor bunke.
- Finstrimla purjolöken genom att skära en skåra längst med hela purjolöken och sedan strimla det, på så sätt delar sig lökbladen lättare. Lägg det i bunken.
- Tvätta, rensa vårlökarna och strimla det på samma sätt som purjolöken. Lägg det i bunken.
- Mät upp de olika ostarna. Smula fetaosten, dela ricottaosten i 4 delar, lägg allt i bunken.
- Sila berberisen och lägg det i bunken tillsammans med rostade pinjenötter.
- Salta och peppra.
- Ta på dig handskar och ”knåda” blandningen så att allt blir ordentligt blandat.
- Smaka av och korrigera kryddningen innan du tillsätter äggen.
- Knäck i två ägg.
- Blanda väl.
- Slutligen häller du över 3/4 dl olivolja i blandningen och knådar igen till dess allt har inkorporerats väl.
- Nu kan du öppna filodegen och ta det ut ur förpackningen. Dela degen i tre lika delar med en skarp kniv innan du rullar ut det.
- Ta 2 – 3 blad, lägg på en matsked blandning i ena hörnet och sedan viker du det som triangel se instruktionsfilmen.
- Lägg det färdigrullade knyten på en smord form eller på bakplåtspapper.
- Pensla alla sidor med olivolja.
- Grädda i 200 graders värme i ca 20–25 minuter (eller till dess de har fått en fin gyllene färg).
Dessa knyten kan avnjutas både
kallt och varmt. Tzatziki passar utmärkt till dessa knyten.
Instruktioner
för att laga frysta knyten:
Ta ut knyten från frysen. Tina inte upp det innan!
Smörj alla med olivolja.
Använd aluminiumfolie som du penslar på insidan med olivolja, detta för att minimera risken att folien klibbar ihop med översta lagret av filodegen. Folien får inte komma i kontakt med knyten.
Laga det i 175 graders ugnsvärme i ca 30 minuter med folie. Ta bort folien och låt det vara kvar i ugnen ytterligare 15 minuter för att få gyllene färg.
Ta ut knyten från frysen. Tina inte upp det innan!
Smörj alla med olivolja.
Använd aluminiumfolie som du penslar på insidan med olivolja, detta för att minimera risken att folien klibbar ihop med översta lagret av filodegen. Folien får inte komma i kontakt med knyten.
Laga det i 175 graders ugnsvärme i ca 30 minuter med folie. Ta bort folien och låt det vara kvar i ugnen ytterligare 15 minuter för att få gyllene färg.
Noshe Jan!
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar