måndag 27 augusti 2018

Underbar kaka med dadlar


Det finns några saker som alltid finns i det iranska hushållet. Dadlar och valnötter är bland dessa ingredienser. Jag såg ett TV-program där de gjorde en dadelkaka och blev väldigt inspirerad att göra min egen version. Här är min tolkning. Jag dekorerade min kaka med glasyr - men det är inte nödvändigt, kakan är verkligen god utan glasyr också.

Ingredienser:
2,5 dl urkärnade dadlar som hackas
3,5 dl färskpressad apelsinjuice
1 msk koncentrerad apelsinjuice
60 gram hackade valnötter

190 gram mjöl
105 gram socker
1 tesked bikarbonat
0,5 tsk bakpulver
1 krm salt
1 krm malen nejlika
1 rågad krm malen kardemumma
1 krm malen kanel

1 ägg
0,5 dl vegetabilisk olja

Glasyr:
200 gram mjuk Philadelphia ost
1 dl siktat sockersocker
2 - 3 mask citronsaft.

Dekoration: Hackade valnötter, hackade dadlar, frystorkade hallon

  1. Värm ugnen till 175 grader.
  2. Kärna ur dadlar och hacka, eller köp hackade dadlar som fungerar utmärkt till kakan. Blanda apelsinjuice och dadlar i en kastrull och låt det börja sjuda, ta av kastrullen från spisen och blanda i valnötter, koncentrerade apelsinjuice och rivet skal av en apelsin. Lägg det åt sidan till dess att blandningen är ca 20 grader.
  3. Under tiden sikta mjöl, socker, salt, bikarbonat, bakpulver, kryddnejlika, kardemumma, kanel och sätt åt sidan.
  4. I en separat skål blandar du ägg och olja till dess allt är väl inkorporerat.
  5. När dadelblandningen har nått ca 20 grader C, blandar du det med ägg- och oljeblandningen, tillsätt mjölblandningen sist. Blanda väl och häll den i en 1,5 liters form.
  6. Baka i 45 - 50 minuter eller tills en trästicka är ren när du sticker kakan.

Glasyren:
  1. Låt kakan svalna helt. Låt osten rumstemepereras. 
  2. Sikta florsockret, tillsätt osten och citronsaften. Blanda allt väl. 
  3. Sprid över kakan och dekorera med valnötter och hackade dadlar. 
  4. Sätt kakan i kylskåpet i minst en timme före servering.


Noshe Jan! 



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar