Det finns några saker som alltid finns i det iranska hushållet. Dadlar och valnötter är bland dessa ingredienser. Jag såg ett TV-program där de gjorde en dadelkaka och blev väldigt inspirerad att göra min egen version. Här är min tolkning. Jag dekorerade min kaka med glasyr - men det är inte nödvändigt, kakan är verkligen god utan glasyr också.
Ingredienser:
2,5 dl urkärnade dadlar som hackas
3,5 dl färskpressad apelsinjuice
1 msk koncentrerad apelsinjuice
60 gram hackade valnötter
3,5 dl färskpressad apelsinjuice
1 msk koncentrerad apelsinjuice
60 gram hackade valnötter
190 gram mjöl
105 gram socker
1 tesked bikarbonat
0,5 tsk bakpulver
1 krm salt
1 krm malen nejlika
1 rågad krm malen kardemumma
1 krm malen kanel
105 gram socker
1 tesked bikarbonat
0,5 tsk bakpulver
1 krm salt
1 krm malen nejlika
1 rågad krm malen kardemumma
1 krm malen kanel
1 ägg
0,5 dl vegetabilisk olja
0,5 dl vegetabilisk olja
Glasyr:
200 gram mjuk Philadelphia ost
1 dl siktat sockersocker
2 - 3 mask citronsaft.
200 gram mjuk Philadelphia ost
1 dl siktat sockersocker
2 - 3 mask citronsaft.
Dekoration: Hackade valnötter, hackade dadlar, frystorkade hallon
- Värm ugnen till 175 grader.
- Kärna ur dadlar och hacka, eller köp hackade dadlar som fungerar utmärkt till kakan. Blanda apelsinjuice och dadlar i en kastrull och låt det börja sjuda, ta av kastrullen från spisen och blanda i valnötter, koncentrerade apelsinjuice och rivet skal av en apelsin. Lägg det åt sidan till dess att blandningen är ca 20 grader.
- Under tiden sikta mjöl, socker, salt, bikarbonat, bakpulver, kryddnejlika, kardemumma, kanel och sätt åt sidan.
- I en separat skål blandar du ägg och olja till dess allt är väl inkorporerat.
- När dadelblandningen har nått ca 20 grader C, blandar du det med ägg- och oljeblandningen, tillsätt mjölblandningen sist. Blanda väl och häll den i en 1,5 liters form.
- Baka i 45 - 50 minuter eller tills en trästicka är ren när du sticker kakan.
Glasyren:
- Låt kakan svalna helt. Låt osten rumstemepereras.
- Sikta florsockret, tillsätt osten och citronsaften. Blanda allt väl.
- Sprid över kakan och dekorera med valnötter och hackade dadlar.
- Sätt kakan i kylskåpet i minst en timme före servering.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar