måndag 26 november 2018

Öländska kroppkakor - Swedish dumplings from Öland



English translation and video




För 40 år sedan åt jag öländska kroppkakor för första gången hos en väninna från Öland och blev stormförtjust! Fick ett recept som jag sedan använde för första gången några år senare när vi bodde i England, det blev väldigt lyckat vilket gav mig mod att prova det igen och igen 😊.

Kroppkakor lagas på olika sätt beroende på region. I Norrbotten kallas det för pitepalt t ex, Kroppkakor från Blekinge är gråa, gotländska och öländska kroppkakor är vita. Den gråa färgen är pga. att dessa kroppkakor lagas endast med råriven potatis.  Kroppkakorna har många släktingar utanför Sverige t ex den norska raspeballen eller kumlen, knödel eller klösse från Tyskland eller canederli i Italien, gombóc från Ungern eller den ryska knedliki.   

 Det är viktigt att kroppkakorna sjuder, börjar det koka kraftigt kommer du istället få en soppa! Om du är ovan kan du med fördel linda in kroppkakorna i någon slags ostduk och knyta ett snöre innan du lägger det i vattnet. Kroppkakorna ska lagas i rymlig kastrull med mycket vatten, lägg inte i för många på samma gång. Antingen gör du det i omgångar eller varför inte använda 2 kastruller samtidigt. Överblivna kroppkakor kan frysas eller varför inte steka det till lunch nästa dag?

Ingredienser för 2 portioner (ger 4 st)

100 g rimmat sidfläsk
1/4 gul lök
1 tsk stött kryddpeppar
500 g rå, oskalad potatis
100 g skalad, kokt potatis
0,5 dl vetemjöl
0,5 tsk salt
0,5 msk vetemjöl till utbakning

Metod:
  1. Skär fläsket i riktigt små fina tärningar. Skala och finhacka löken. Blanda stött kryddpeppar med fläsktärningarna och den finhackade löken. Låt det hela vila i kylen till nästa dag.
  2. Skala och riv den råa potatisen, kläm ur vätskan så mycket det går. Du kan antingen använda en sil eller en kökshandduk.
  3. Pressa eller riv den kokta potatisen. Blanda med den råa potatisen, 0,5 dl vetemjöl och 0,5 tsk salt till en deg. 
  4. Forma degen till en rulle. Dela rullen i 4 lika delar. Forma varje bit till en boll. Gör en liten urgröpning i mitten och fyll med ca 1 1/2 msk fläsk- och lökblandning. Nyp ihop, kläm det ordentligt med bägge händerna för att sedan rulla och forma till en kroppkaka.
  5. Koka upp lättsaltat vatten i en stor kastrull. Sänk värmen till medelvärme så att vattnet bara ”sjuder”.
  6. Lägg kroppkakorna i ”sjudande” vatten, rör försiktigt så att kroppkakorna inte fastnar i botten.  Låt sjuda 45–60 minuter. Ta sedan upp det med hålslev. 
  7. Servera med skirat smör och lingonsylt.



Noshe Jan!



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar