Köpte ”Julens kokbok” 1977 på rea, det kostade 5 kronor. Det
är verkligen den bästa kokbok jag har kommit över där alla klassiska rätter
till julen finns med. Använder det varje höst när jag börjar förbereda mig för
julen. Hittade en liten rödkål som passar perfekt till rödkålskoket. Otroligt
lätt att göra och ett måste tycker jag på julbordet. Det går utmärkt att
servera det till skinka eller kalkon.
Ingredienser:
3/4 – 1 kg rödkål
1 röd lök
2 msk smör eller olja
2 äpplen
1 dl russin
3 kryddnejlikor
3 – 4 kryddpepparkorn
1 tsk salt
2 tsk socker
1 msk vinäger eller citronsaft
1 dl svartvinbärssaft (outspädd)
1 röd lök
2 msk smör eller olja
2 äpplen
1 dl russin
3 kryddnejlikor
3 – 4 kryddpepparkorn
1 tsk salt
2 tsk socker
1 msk vinäger eller citronsaft
1 dl svartvinbärssaft (outspädd)
- Strimla lök och kål, skalla och skär äpplen i små bitar, mät kryddorna.
- Smält 2 matskedar smör i en stor kastrull.
- Tillsätt löken och stek i ett par minuter eller till dess de har mjuknat.
- Tillsätt kålen och blanda väl.
- Tillsätt äpplet och blanda väl.
- Sätt kryddpeppar och nejlikorna i en liten sil och lägg den i kastrullen.
- Täck silen med kål och äpplen. Sätt på locket och låt sjuda i en timme.
- Efter en timme tillsätt salt, socker och russin och blanda väl.
- Sätt på locket och låt sjuda i ytterligare 10–15 minuter.
- Packa det i lämplig förpackning. Förvara i frysen till dess du behöver använda den.
Noshe Jan!
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar