English translation
Freekeh har använts i mellanöstern i urminnes tider. Det är
grönt vetekorn som skördas innan det är moget. Det finns både krossade och hela
Freekeh. Vill du gå ner i vikt kan du ersätta ris med det nya trendiga Freekeh
då det har lågt GI. Du håller dig mätt länge, det lovar jag! Själv fick jag
nyss om det via TV-programmet Master Chef Australia. Ringde och åkte runt till
många butiker utan större framgång. Köpte med mig från USA i Maj förra året men
sedan hittade jag det hos Norrtälje Livsmedel och Orientalisk mat (Storstensvägen 2, Norrtälje).
Användningsområden är många – men jag valde att göra en
sallad med vinägrett som serverades tillsammans med fylld kycklingfilé. Du kan
blanda i i stort sett allt du gillar! Du kan servera det varmt eller kallt. Våga prova, du kommer inte att ångra dig!
Ingredienser:
2,5 dl Freekeh
5 dl vatten
3/4 tsk salt
1 msk koncentrerad fond
3 tomater som du kärnar ur och tärnar
1,5 dl tärnade stjälkselleri
1,5 msk hackade selleriblad
1 dl hackade gräslök
2,5 dl hackade vårlökar
1,5 dl hackade persilja (du kan välja andra örter också t ex: basilika, mynta, dill osv)
2,5 dl Freekeh
5 dl vatten
3/4 tsk salt
1 msk koncentrerad fond
3 tomater som du kärnar ur och tärnar
1,5 dl tärnade stjälkselleri
1,5 msk hackade selleriblad
1 dl hackade gräslök
2,5 dl hackade vårlökar
1,5 dl hackade persilja (du kan välja andra örter också t ex: basilika, mynta, dill osv)
Metod:
- Tvätta och hacka/tärna alla grönsaker.
- Rosta kornen i en kastrull i några minuter, häll över saltet och fortsätt rosta kornen ytterligare en minut.
- Häll i fond och vatten och låt det koka upp, sänk värmen och låt det sjuda i 20 – 25 minuter med locket på.
- Ta av det från spisen och linda in locket i en kökshandduk och låt det vila 10 – 15 minuter.
- Häll över det sedan i en skål och låt det kallna helt om du vill servera det kallt.
- Nu kan du blanda i det du önskar egentligen. I annat fall följ mitt recept och häll i alla hackade och tärnade ingredienserna – toppa med dressing som du gillar och servera t ex med fylld kycklingfilé eller något annat.
Tips: rosta solrosfrön och häll över salladen strax före
serveringen då får du det där krispiga som behövs i maträtter!
Noshe Jan!
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar