Våra barn skulle komma över under Påsken och jag ville göra
lite Gelato, efter att ha gjort Gelato hade jag många äggvitor kvar, jag vet
att man kan frysa äggvita men jag kom att tänka på Budapestrulle som är en
svensk tårta och inte ungersk som man kan tänka sig. Upphovsmannen sägs vara konditor
Ingvar Strid från Vetlanda, skälet till att han kallade det för budapestrulle
är fortsatt ett mysterium. Den klassiska Budapestrullen är gjord med
hasselnötter och mandarinklyftor i burk. Men Anna (min svärdotter) är allergisk
mot kärnfrukter och nötter. Jag fokuserade på vad hon egentligen kan äta i
stället för vad hon inte kan äta, det är hur denna skapelse kom till liv. Hon
kan tåla både solrosfrön, pumpakärnor och bär.
Min belöning: Anna gillade kakan väldigt mycket!
Om du vill göra den traditionella Budapestrullen, byt ut
solrosfrön och pumpafrön mot 200 gram hackade hasselnötter. Exkludera bären och
blanda i en burk med mandarinklyftor (ca 300 gram) istället. Glöm inte att sila frukten först😊 Vill du få extra smak kan du rosta hasselnötterna en stund i ugnen innan du hackar dessa.
Smeten:
210 gram äggvitor (ca 6 st.)
270 gram strösocker (3 dl)
90 gram vetemjöl (1 dl)
125 gram pumpakärnor
125 gram solrosfrön
210 gram äggvitor (ca 6 st.)
270 gram strösocker (3 dl)
90 gram vetemjöl (1 dl)
125 gram pumpakärnor
125 gram solrosfrön
Fyllning:
3 dl vispgrädde
300 gram tärnade färska jordgubbar
100 – 150 gram färska blådbär
100 – 150 gram färska hallon
2 – 3 msk rosenvatten (kan byttas ut mot cointreau)
Garnering:
150 – 200 gram mörk- eller ljus choklad
Florsocker
300 gram tärnade färska jordgubbar
100 – 150 gram färska blådbär
100 – 150 gram färska hallon
2 – 3 msk rosenvatten (kan byttas ut mot cointreau)
Garnering:
150 – 200 gram mörk- eller ljus choklad
Florsocker
Metod:
- Sätt ugnen på 175 grader (Celsius)
- Klä en ugnsform (30 x 39 cm) med bakplåtspapper.
- Tvätta, ansa och tärna jordgubbarna.
- Tvätta blåbären och låt det rinna av, torka det lätt med hushållspapper.
- Blanda jordgubbstärningarna och blåbären i en skål, häll över 0,5 – 1 dl socker och häll över rosenvatten eller cointreau. Låt det hela marineras i kylen ca 1 timme.
- Blanda mjöl och ”nötterna”
- Vispa äggvitorna och häll i sockret lite i taget, det ska bli en fast smet.
- Vänd försiktigt i mjöl och nötblandningen.
- Bred ut smeten i en långpanna, grädda i 15 – 20 minuter.
- Stjälk upp kakan på nytt bakplåtspapper, ta bort det översta bakplåtspappret som kakan har gräddats på. Låt kallna.
- Vispa grädden och bred ut över den kalla kakan.
- Sila jordgubbarna och blåbären. Bred över grädden.
- Smula sönder hallonen och lägg det över övriga frukter på kakan.
- Rulla det som en rulltårta.
- Strö över florsocker.
- Värm chokladen över vattenbad, spritsa över kakan.
Noshe Jan!
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar