måndag 29 april 2019

Min vegan/vegetarisk köttsås - Vegan/vegetarian meat sauce


När jag köpte Freekeh tänkte jag på att göra en köttsås med den. Så idag gjorde jag det till lunch, vilken glädje! Du kan naturligtvis lägga till mer kryddor i form av torkade örter osv. Men den grundläggande veganfärssåsen är bra som den är. Kommer att fungera mycket bra när du ska laga vegansk moussaka eller tillsammans med spaghetti eller ris. Smaka av när du lagar rätten och lägg till saker du gillar. Konsistensen är lite mer ”tuggigt” än vanlig köttfärs.

Ger 900 gram 

Ingredienser:
2,5 dl av Freekeh
5 dl vatten (för Freekeh) om man använder vegetarisk buljong eller koncentrerad buljong, annars bara 5 dl buljong.
3/4 av en tesked salt (för Freekeh)
50 - 60 gram blandad riven morötter, rotselleri, palsternacka
80 - 100 gram tärnad schalottenlök
130 gram skalade, och tärnade tomater
3 vitlöksklyftor (pressad eller tärnade fint)
1 Fond de chef (koncentrerad buljong) eller 5 dl buljong

Kryddor:
1,5 matsked tomatpuré
1 tesked gurkmeja
1 tesked paprika
1 ml (1/4 av en tesked) kanel
1/2 en tesked svartpeppar
En halv matsked av citron eller limejuice
2 tesked socker
1 - 2 tesked soja
1 - 2 dl vatten

Metod:
  1. Skala tomater genom att skära ett kors i ändan på tomaterna. Täck det med vatten i en kastrull, värm upp det till dess det når kokpunkten och korset har öppnat sig. 
  2. Häll kallt vatten över tomaterna och skala det. 
  3. Ta bort kärnorna och tärna tomaterna. Lägg åt sidan. 
  4. Tärna schalottenlöken och sätt åt sidan. 
  5. Mät kryddor och sätt åt sidan.
  6. Rosta 2,5 dl freekeh i en panna. När du kan känna aromen (efter 2–3 minuter) tillsätter du saltet  Fond de Chef och 5 dl vatten, eller en buljong och 5 dl vatten. 
  7. Koka upp och sänk värmen och låt den sjuda 20-25 minuter.
  8. Ta av det från värmen, linda kastrulllocket i en kökshandduk och låt det vila i 15 minuter.
  9. Smält lite smör och olja i en stekpanna, stek löken i ett par minuter, tillsätt pressad vitlök och fortsätt stekning i ytterligare en minut.
  10. Tillsätt nu freekeh, kryddor och tomater och rör om. Tillsätt tomatpurén och 1–2 dl vatten, blanda väl. Låt det sjuda i 10 minuter eller till dess du uppnår den önskade konsistensen. 
  11. Tillsätt socker, sojasås, lime eller citronsaft. Smaka av och korrigera kryddningen.

Serveringstips:
  • Använd tacokryddning istället för kryddningen ovan så får du en härlig tacomåltid.
  • Ha tärnade röd, grön, gul paprika, bönor och lite sambal oelek så får du en härlig chiligryta. 
  • Ha mindre vatten i och använd det som fyllning till pajer.
  • Servera med spaghetti eller ris.  

Verkligen en mångsidig maträtt och extremt mättande.
Noshe Jan!!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar