onsdag 24 april 2019

Tigerkaka - Marble Cake



I slutet av 70-talet köpte jag en kakform, med det följde en del recept. Ett recept som är förekommer ofta hos oss är tigerkakan. Det är fortsatt favoritkakan hos våra barn. Vi har också roligt åt att hur chokladsmeten fördelar sig varje gång, vi har lite gissningslek om vad det föreställer, roligast har nog jag själv 😊
När barnen var yngre brukade jag alltid ha skivade tigerkaka i frysen. Det var behändigt att ta fram några när vi fikade.
Tekniken att få till ränderna är lite olika enklast är det som jag beskriver under metoden, men se även korta videon om hur man kan göra på annat sätt.
Jag använder samma smet för att göra mjuk citronkaka. Istället för kakao river jag skalet av en citron och har i smeten tillsammans med 0,5 dl pressad citron och 0,5 dl mjölk (istället för 1 dl mjölk). Sedan gör jag även en glasyr bestående av 1 dl socker, 0,5 dl citronsaft och rivet skal av  en citron. Häller över kakan när den är varm och låter det stå och mogna några timmar så att det mognar till och får riklig citronsmak.   

Ingredienser: 
200 gram smör
3 dl socker
2 tsk vaniljsocker
3 ägg
4 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1 dl grädde eller mjölk
1 – 2 msk kakao
1,5 liters form
1 timme – 175 grader

Metod:

  1. Klä en 1,5 liters form med bakplåtspapper.
  2. Rör fett, socker och vaniljsocker poröst. 
  3. Tillsätt ett ägg i sänder. 
  4. Blanda mjöl och bakpulver, rör ner blandningen i smeten tillsammans med grädde eller mjölk. 
  5. Häll 3/4 delar av smeten i formen. 
  6. Blanda kakao i resten av smeten och häll över kakan. Använd en gaffel att blanda smeten i formen. 
Grädda i 175 graders (Celsius) ugn ca 1 timme.
Noshe Jan!

Marbling technique

1 kommentar:

  1. Someone essentially help to make significantly articles I would state. That is the first time I frequented your web page and to this point? I amazed with the analysis you made to make this actual publish incredible. Great job! for more information visit our website

    SvaraRadera