torsdag 30 maj 2019

Blåbärsglass eller gelato! Blueberry ice-cream or gelato!





Älskar att göra glass så fort våren kommer! Den här glassen eller rättare sagt gelaton är både god och vacker! Jag köper svenska blåbär från frysdisken, de smakar bäst tycker jag i vart fall innan vi får färska svenska blåbär. Frysta blåbär kostar hälften så mycket som färska blåbär just nu.

Ingredienser:
500 gram frysta svenska blåbär eller bara blåbär
110 gram socker
2 matskedar citronsaft
1 tsk rosenvatten
500 gram 3 % mjölk (5 dl)
250 gram vispgrädde (2,5 dl)
1 tesked vaniljsocker (eller extrakt)
3 äggulor
1 helt ägg
170 gram socker (1,5 - 1,7 dl)

Metod:

  1. Kombinera, blåbär, socker, citronsaft och rosenvatten i en kastrull. Ha det på låg värme med locket på. 
  2. Vänta till dess sockret har löst sig och de frusna bären har tinats (5 - 10 minuter).
  3. Häll blåbärblandningen i en mixer och kör det i några minuter. 
  4. Sila det genom en finmaskig sil, sätt åt sidan.
  5. Häll 1 helt ägg, 3 äggulor och 170 gram socker i en separat skål, Vispa till dess blandningen blir riktigt krämig och blir ljusare i färg, sätt åt sidan. 
  6. Blanda mjölk och vaniljsocker eller extrakt. Värm det till ca 85 - 90 grader (Celsius), det får inte koka.
  7. Häll över den varma mjölkblandningen lite åt gången över ägg och sockerblandningen, visp hela tiden. 
  8. Häll blandningen i pannan igen, sätt den på låg värme, vispa hela tiden tills dess blandningen börjar tjockna lite, eller nästan börjar sjuda (får inte koka), ta bort det från värmen.
  9. Häll blåbärblandningen i kastrullen och blanda väl.
  10. Tillsätt grädden och blanda väl. 
  11. Kyla blandningen – bäst är i kylen under 4 -6 timmar innan du kör det i glassmaskinen. 
  12. Bearbeta det i glassmaskin. 

Servera det som det är med maräng och pistaschnötter eller som jag gjorde; som en del av en glassbomb.
Noshe Jan!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar