måndag 3 juni 2019

Kalops!



English translation 


De flesta hushåll i Sverige lagar kalops någon gång om året vågar jag påstå! Här hemma lagade farmor Bojan det godaste kalopsen och det är från henne jag lärt mig laga kalops på gammaldags vis. Även om det är vår så längtade både min man och jag efter kalops!

Det är också otroligt enkelt att laga, lite förberedelser och sedan långkok. Ljuv arom från kryddpeppar och lagerblad fyller köket. Avnjuts tillsammans med kokt eller pressad potatis och skivade inlagda rödbetor, ja – det är svensk husmanskost när den är som bäst! 

KajsaWarg skrev om rätten första gången 1755 dvs att rätten fyller 264 år detta år! Ordet kalops sägs komma från engelskan ”collops” som betyder en skiva eller en liten bit kött.

Man kan använda högrev, märgpipa eller bringa. Det ska vara nöt, inte lamm eller griskött! Har du tillgång till vilt går det utmärkt att laga rätten med ren- eller älgkött. 

4 Portioner
1 kg rensat högrev, märgpipa eller bringa
2 medelstora lökar
3, 5 mask vetemjöl
3 – 4 dl vatten
1,5 tsk salt
1 krm vitpeppar
10 – 12 st kryddpepparkorn
2 – 3 st lagerblad
3 medelstora morötter

  1. Tvätta köttet och rensa det från överflödig fett. Skär det sedan i 3 cm bitar, man får tänka på att ju större köttbitar desto längre koktid! 
  2. Hacka löken grovt.
  3. Skär morötterna och sätt åt sidan.
  4. Mät upp kryddor, mjöl och ha det redo för matlagningen.
  5. Börja med att steka köttet i 3 – 5 minuter.
  6. Tillsätt hackade löken och fortsätt stekning ytterligare 5 – 7 minuter.
  7. Strö över kryddorna och mjölet, blanda väl.
  8. Tillsätt lagerblad och vatten – sänk värmen och låt det sjuda i ca 3 timmar, eller till dess köttet är mört. 
  9. När det är ca 20 minuter kvar lägger du till morötterna.


Servera med kokt eller pressad potatis och inlagda rödbetor.

Noshe Jan

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar