Fågeln Tetrastes Bonasia (Järpe) har gett namnet till denna svenska maträtt. Rätten innehåller inte fågelkött överhuvudtaget! I själva verket har jag, trots omfattande undersökningar, inte kunnat hitta varför denna maträtt har ett fågelnamn 😊
Det jag har funnit är att Gustav II Adolf åt stekt järpe den 8 februari 1623 (en rätt bland 30 tal andra rätter, men då var det säkerligen fågeln som stektes och inte de järpar som vi äter idag. (källa)
Det är i grunden köttfärs fylld med örter, formade som en minikebab eller en lång köttbulle. Det finns flera olika typer av Järpar, t ex kalvjärpar vilket innebär att köttet som används i rätten är kalvkött. Den vanligaste är oxjärpar med nötkött fylld med persilja, salt och peppar. På de flesta restauranger ser du förmodligen Järpar - utan prefix.
Rätten serveras vanligtvis med sås, kokt eller pressad potatis
och lingonsylt eller pressgurka såklart.
Jag hade lite köttfärs hemma och bestämde mig för att göra
järpar. Ibland måste jag visa lite barmhärtighet mot min man och laga gammaldags
svensk måltid!
Ingredienser:
0,5 dl ströbröd
1 dl mjölk (100 gram)
2 msk Dijonsenap
2 tsk salt
0,5 tsk svartpeppar
500 gram nötkött
1 dl eller 15 gram hackad persilja
Smör och olja för stekning
1 dl mjölk (100 gram)
2 msk Dijonsenap
2 tsk salt
0,5 tsk svartpeppar
500 gram nötkött
1 dl eller 15 gram hackad persilja
Smör och olja för stekning
Sås:
1 st. gul lök
5 dl grädde
2 - 3 tsk soja
1 - 2 msk mjöl
1 - 2 msk lökpulver
1 – 2 msk Dijonsenap (kan uteslutas)
1 st. buljong (efter eget val) eller Fond de Chef
5 dl grädde
2 - 3 tsk soja
1 - 2 msk mjöl
1 - 2 msk lökpulver
1 – 2 msk Dijonsenap (kan uteslutas)
1 st. buljong (efter eget val) eller Fond de Chef
- Finhacka löken och lägg åt sidan.
- Mät upp övriga ingredienser och ha det redo.
- Kombinera brödsmulor, mjölk, Dijonsenap, salt och peppar i en stor skål, blanda väl och låt det svälla i 10–15 minuter.
- Efter 10–15 minuter tillsätter du köttet och knådar tills köttet blir "trådigt".
- Tillsätt eventuella örter – här använde jag mig av välhackad persilja.
- Låt marinera i kylskåpet medan du gör såsen.
- Stek den välhackade löken 5 - 7 minuter eller till dess att löken får en härlig gyllene färg.
- Tillsätt mjöl och stek i ytterligare 1 minut.
- Tillsätt grädde, soja, buljong och senap, blanda tills det tjocknar. Smak av och justera kryddningen så att det passar dig och din familj. Sätt åt sidan.
- Blöt dina händer och forma järparna som små kebab eller avlånga köttbullar.
- Stek järparna till dess att inre temperaturen är 70 grader Celsius (158 Fahrenheit).
Servera med kokt eller pressade potatis, sås, grönsallad och
lingonsylt.
Variationer:
Byt ut nötköttet mot lammkött eller vilt
Fyll järparna med fetaost
Servera med pressgurka istället för lingonsylt.
Linda in järparna med baconskivor
Hacka 4 – 5 soltorkade tomater och blanda i köttfärsen.
Var kreativ, låt din fantasi flöda fritt! 😊
Noshe Jan!
Byt ut nötköttet mot lammkött eller vilt
Fyll järparna med fetaost
Servera med pressgurka istället för lingonsylt.
Linda in järparna med baconskivor
Hacka 4 – 5 soltorkade tomater och blanda i köttfärsen.
Var kreativ, låt din fantasi flöda fritt! 😊
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar