English translation
En av de mest populära maträtterna här hemma är Dillkyckling
med ris. När våra barn med familjer besöker oss brukar jag fråga vad de vill
att jag ska laga och oftast är det just den här maträtten. Fördelen med rätten
är att man kan förbereda det i god tid. Passar också när man är många. Det är
inspirerat från persiska köket där man använder örter. Vill du ha lite extra sting på det hela kan du blanda i någon/några matskedar pressad citron i såsen.
Ingredienser för 8 – 10 personer
1 kilo kycklingfiléer
Smör och olja för stekning
Salt och peppar
Såsen:
3/4 dl smält smör (ca 100 gram)
1,5 dl mjöl
2 tsk salt
1 krm svartpeppar
2 krm vitpeppar
1/2 dl kycklingfond – eller 1 kycklingbuljong som löses i 0,5 dl varmt vatten.
1,5 dl torkad dill
2 st. fond de chef (kyckling) eller kycklingbuljong
150 gram Philadelphia-ost
Mjölk och grädde (1 liter) Du kan även använda endast mjölk – men grädden ger en mjuk smak till såsen.
Metod:
- Skär kycklingfiléerna i smala strimlor. Använder du frysta filéer kan du tina upp det lite i mikron och sedan skära det i strimlor.
- Stek i lite olja blandat med smör bara så att kycklingbitarna ändrar färg, det får inte bli färdiga (max 1,5 minuter).
- Salta och peppra lite under tiden. lägg över kycklingbitarna i en rymlig ugnsform och förvara i kylen under tiden du gör såsen.
- Smält smöret i en rymlig kastrull, häll över mjölet, blanda väl.
- Häll över lite av mjölk och gräddblandningen och vispa till dess att det inte finns några klumpar.
- När såsen börja tjockna häller du lite till av mjölk och gräddblandningen. Fortsätt på samma sätt till dess du har blandat i all vätska
- Lägg till kryddorna och blanda väl.
- Vispa i koncentrerad fond eller buljong.
- Lägg till torkade dillen – blanda väl, smaka av och justera kryddningen.
- Slutligen vispar du in osten (kan uteslutas). Vi gillar ganska tjockflytande sås – du kan självklart blanda i mer mjölk eller grädde till dess såsen får den konsistens som passar din familj eller gäster.
- Häll såsen över kycklingbitarna och förvara i kylen. Hit kan du förbereda dagen innan.
- Sätt ugnen på 200 grader (Celsius), sätt in dillkycklingen i ugnen (ca 35–40 minuter) eller till dess att allt har blivit genomvärmt och det börjar koka.
Koka ris enligt den persiska metoden och servera!
Noshe Jan!
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar