Vi har en fantastisk rabarber i vår trädgård, det gäller att
utnyttja det maximalt under sommaren. Rabarberpaj tillhör favoriterna, lätt och
otroligt gott. Den här pajen har en persisk touch i form av kardemumma och
rosenvatten, en fantastisk kombination måste jag säga. Man kan utesluta det såklart
men var modig och våga lite! Pajen innehåller också lite nötter som kan uteslutas
om man är nötallergiker. Grundreceptet hittade jag på nätet för många år sedan
men hittar inte tillbaka dit nu. Det jag har lagt till är kardemumma,
rosenvatten och nötter.
Till 6 personer
Ingredienser
500 gram rabarber skurna i mindre bitar (ca 1 cm)
150 gram smält smör
0,5 dl sirap (ljus eller mörk spelar ingen roll)
1 dl grädde
1 tsk rosenvatten
500 gram rabarber skurna i mindre bitar (ca 1 cm)
150 gram smält smör
0,5 dl sirap (ljus eller mörk spelar ingen roll)
1 dl grädde
1 tsk rosenvatten
2 dl vetemjöl
2,5 dl havregryn
1 tsk bakpulver
2 dl socker
50 gram hackade eller malda nötter (hasselnöt, mandel eller det du har hemma)
Metod:
2,5 dl havregryn
1 tsk bakpulver
2 dl socker
50 gram hackade eller malda nötter (hasselnöt, mandel eller det du har hemma)
Metod:
- Sätt ugnen på 175 grader.
- Tvätta och skär rabarbern i 1 cm tjocka skivor, lägg det i en pajform.
- Strö lite socker över rabarbern och låt det vila en stund medans du gör andra saker.
- Blanda mjöl, havregryn, bakpulver, socker, kardemumma i en skål, sätt åt sidan.
- Smält smöret och lägg till sirap, grädde och en tsk rosenvatten, rör så att allt blir blandat. Ta av kastrullen från spisen.
- Häll över blandningen över de torra ingredienserna, blanda väl.
- Häll massan över rabarbern.
- Sätt pajen i ugnen för ca 25 – 30 minuter eller till dess att översta massan har fått en fin färg.
Servera med vaniljsås eller glass.
Noshe Jan!
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar