fredag 12 juli 2019

En ny kärleksaffär – Surdegen! A New love affair, Sourdough!





Jag trodde aldrig att jag skulle ha en annan kärleksaffär vid min ålder, men det är naturligtvis möjligt! Det är underbart att vakna på morgonen och känna att man är behövd. Det är ännu mer spännande att uppleva alla framsteg! Okay, det är inte vad du tror; en man som jag har i åtanke, det är surdeg!
Mänskligheten har använt surdegen i tusentals år innan vi bara kunde gå till mataffären och köpa fabriksgjorda bröd eller jäst i paket.

Jag har provat många olika recept för surdegen och har läst otaliga recept, det som har fungerat perfekt kommer från Maurizios hemsida "The Perfect Loaf". Maurizio skriver sida upp och ner om surdegen, när jag ville prova hans recept för pizza upptäckte jag att det var över 20 sidor! Han har nästan ett vetenskapligt tillvägagångssätt för bakning vilket är tilltalande men just då var 20 sidors läsning om  pizzadeg lite för mycket för mig och mitt tålamod måste jag erkänna.

Med hans tillåtelse anger jag hans recept på surdeg avsevärt förenklat. Jag bifogar också tabell över processen om du föredrar det.
Det är inte så svårt, det handlar om att skapa rutiner för surdegen och dig själv. Gör matning eller förfriskningar innan du äter frukost, eller när det är mer lämpligt för dig.

Det finns några saker som kan vara till hjälp att ha: digital våg, termometer och två glasburkar med lock. Det är jättekul att se utvecklingen av surdegen! Det är fördelaktigt att vattnet du använder för surdeg är 26 grader varmt (Celsius). Surdegen behöver matning (vatten och mjöl) för att trivas, nedanför kallar jag det för förfriskning.

Sist men inte minst om vattnet du använder har hög klornivå, då ska du använda antingen filtrerat vatten eller häll upp vattnet och låt den stå framme över natten i en flaska innan du använder det. 

Dag 1
Blanda 100 gram rågmjöl med 150 gram vatten med 26 grader.

Dag 2
Mät 75 gram av föregående dags "deg", släng resten.
Blanda i 125 gram vatten, se till att surdegen och vattnet blandas väl.
Tillsätt sedan 50 gram finmalt rågmjöl.
Blanda väl så att allt mjöl blir vått. Vänta 24 timmar.

Dag 3
Redan här kan du se större aktivitet i surdegen.
Väg 75 gram av blandningen och kassera resten.
Blanda i 125 gram vatten, se till att surdegen och vattnet blandas väl.
Tillsätt sedan 50 gram rågmjöl och 50 gram vetemjöl.
Blanda allt väl. Täck burken och låt den vila i 24 timmar.

Dag 4
Från och med dag 4 används behöver surdegen två förfriskningar på samma dag. En på morgonen och en cirka 12 timmar senare.
Väg 75 gram av blandningen av surdegen, släng resten.
Blanda sedan i 125 gram vatten, se till att surdegen och vattnet blandas väl.
Tillsätt sedan 50 gram rågmjöl och 50 gram vetemjöl. Blanda väl, täck och låt det vila i 12 timmar.
.
Dag 5 & 6
Gör exakt som dag 4 med två förfriskningar per dag.
Dag sju och framåt
På morgonen: Mät upp 50 gram surdeg, släng resten.
Blanda i 100 gram vatten, se till att surdegen och vattnet blandas väl.
Tillsätt sedan 50 gram rågmjöl och 50 gram vetemjöl
Blanda noggrant, täck och vila i 12 timmar.

På kvällen (efter ca 12 timmar)
Mät upp till 50 gram surdeg, släng resten.
Blanda sedan i 100 gram vatten, se till att surdegen och vattnet blandas väl.
Tillsätt sedan 50 gram rågmjöl och 50 gram vetemjöl.
Blanda noggrant, täck och låt vila över natten.
Surdegen börjar nu utveckla smak och styrka varje dag. Nu kan du börja använda surdegen. Tidigare var du tvungen att kassera (ca.185 gram) av surdegen när du mätte upp för att ge den förfriskning. Nu kan du använda den delen för att baka bröd. Läs mer på: https://www.theperfectloaf.com

Förvara din surdeg när du är borta:
2 – 4 dagar
Om du är borta 2 – 4 dagar kan du med fördel låta surdegen vila i kylskåpet, gör som vanligt när du kommer tillbaka.

Längre periods frånvaro:
Sprid surdegen jämnt på ett silikonpapper eller bakplåtspapper - sprid det så tunt och jämnt som möjligt. Låt det torka, det tar två eller tre dagar i rumstemperatur. När den är torr, kan du fördela det på mindre bitar och förvara den i en glasburk. Förvara på en mörk och torr plats.

Återuppliva surdegen
Mät 30 gram torr surdeg och häll varmt vatten (26 grader Celsius) för att täcka det. (150 gram vatten ca)
Efter 1,5 timme har surdegen löst upp sig och då blandar du i 100 gram mjöl (50 g finmalt rågmjöl och 50 gram vetemjöl). Blanda väl - vänta tills det ser ut som om det behövs ny förfriskning (ca 8 - 12 timmar) - gör som vanligt - vilket betyder: mät upp 50 gram av surdegen, (nu kan du baka med resten eller slänga det.  använd sedan 100 gram vatten och 100 gram mjöl (50 gram rågmjöl och 50 gram vetemjöl). Oroa dig inte att blandningen ser lite vattnig ut, det kommer att lösa sig över natten!
Om du inte bakar mycket kan du överväga att göra lite mindre surdeg. Ibland använder jag bara 25 gram surdeg blandat med 50 gram vatten och 50 gram mjöl (en blandning av 25 gram rågmjöl och 25 gram vetemjöl). Du kan senare öka mängden när du planerar att baka mer.
Återigen tack till Maurizio som delar med sig av detta!
Lycka till! 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar