onsdag 21 augusti 2019

Currykyckling – Chicken Curry



English translation and video


En av absoluta favoriterna här hemma är currykyckling. Gör det lite olika ibland men just det här receptet är både god och snabb!

Curry är ju inte en krydda utan en kryddblandning, Det sägs innehålla allt ifrån 10 – 20 ingredienser. Kryddorna rostas (med vissa undantag) för att sedan malas i en kryddkvarn. Men jag gillar den färdiga curryn från Madrass.
Receptet är taget från Ann Bergenströms bok (Annas mat) med vissa modifieringar.

Ingredienser för 4 portioner
500 gram kycklingfiléer (skärs i strimlor – inte för tunt och inte för tjockt)
100 gram spetspaprika i strimlor
0,5 tsk salt
1 krm svartpeppar

Såsen:
Halv medelstor gul lök (hackas)
40 gram smör
1 msk curry (beroende på den curry du använder)
0,5 dl mjöl (3 msk)
4 dl kycklingbuljong
1 dl grädde
2 msk mangochutney (du kan ersätta mangochutney med ett halvt rårivet äpple)

Metod:

  1. Skala och hacka löken fint.
  2. Mät upp alla ingredienser till såsen.
  3. Skär kycklingfiléerna i strimlor (inte för tjockt och inte för tunt). Sätt åt sidan
  4. Tvätta, kärna ur spetspaprikan och skär det i smala strimlor. Sätt åt sidan.
  5. Smält 40 gram smör i en tjockbottnad kastrull lägg till löken och stek det 5 – 7 minuter eller till dess att löken har mjuknat. 
  6. Tillsätt curryn och fortsätt steka ytterligare 1 – 2 minuter.
  7. Tillsätt mjölet och rör om ordentligt innan du häller 4 dl färdiga buljongen. Du kan antingen använda buljongtärning eller färdig fond som löses alt blandas med vatten. 
  8. Vispa så att det inte finns några klumpar. Sänd värmen och låt det sjuda till dess såsen börjar tjockna. 
  9. Tillsätt mangochutneyn och grädden. Smaka av och korrigera kryddningen.
  10. Stek kycklingstrimlorna hastigt på hög värme i 2 – 3 minuter. Det ska bara skifta färg.
  11. Tillsätt spetspaprikan – rör om och häll blandningen i såsen. Låt allt sjuka ca 5 minuter innan du serverar det. 

Servera med persiskt kokt ris, lite jordnötter (på sidan om) och extra mangochutney.

Noshe Jan!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar