måndag 12 augusti 2019

Falukorv på Svensk/Persisk vis – Falu sausage in Swedish/Persian manner!



Falukorv bör inofficiell kallas för svensk nationalrätt eftersom vi varje år konsumerar 30 000 ton falukorv vilket i runda tal innebär 3 kilo falukorv per person.
Det var tyska gästarbetare vid Falu koppargruva som började tillverka rökt korv av oxkött som blev över efter slakt någon gång vid 1500-talet.  Dessa såldes vidare till Stockholm och blev populärt bland arbetare. Namnet falukorv är något som stockholmarna hittade på. (källa

Minns när vi bodde i England några år och jag tog med mig falukorv från Sverige i stora lass i bagaget. Vi åt falukorv i ugn som söndagsmiddag och ibland korvstroganoff mitt i veckan.

Den här rätten är en underbar vardagsmat som är lätt att göra.  Min svägerska gjorde det en gång för länge sedan och då använde hon grädde och crèmefraiche, Jag kör med den något mer hälsosammare varianten 😊 Man gör egentligen en traditionell vitsås med massor av torkad dill och pepparrot, salt och peppar. Varvar falukorv och tomater i en ugnssäker form, häller på såsen – lite parmesan ovanpå och direkt i ugnen, det kan inte bli lättare än så här tycker jag.
I nedanstående recept använder jag idealmjöl som gör livet mycket enklare! Smaka gärna av såsen och korrigera kryddning så att det passar dig och din familj innan du häller det över korv och tomaterna.
Ta inte för mycket pepparrot – man kan ta mer pepparrot på sidan om.

Du kan självklart ha flera lager med falukorv och tomater – viktigast att tänka på är att se till att göra tillräckligt med sås som täcker allt.
 
Det fiffiga med det hela är att det blir klart i stort sätt samtidigt med potatisen. Vi gillar att avnjuta den här rätten med pressad potatis men det passar nog lika bra att ta till potatismos.

Den här gången tog jag hälften grädde och hälften mjölk till såsen men det fungerar lika bra med endast mjölk. Du kan också använda buljong eller fond de chef, det är en smaksak.

Till 2 – 3 personer
305 gram falukorv
300 gram tomater i skivor
1 msk dill att lägga mellan falukorv och tomaterna (varvad)

Såsen
2 msk torkad dill
3 msk pepparrot i tub
6 dl mjölk (eller hälften mjölk och hälften grädde)
2 msk smör (20 gram)
1 buljongtärning (valfritt) eller en fond de chef (valfritt)
3 msk idealmjöl
3/4 tsk salt
1 krm peppar
200 grader ca 30 - 40 minuter

Metod:

  1. Sätt ugnen på 200 grader (Celsius)
  2. Tvätta och skiva tomaterna.
  3. Skiva falukorven (1 cm tjocka skivor).
  4. Smörj en ugnsfast form. Lägg på ett lager falukorv, täck med tomatskivor, häll på lite dill. Sätt åt sidan.
  5. Blanda ihop alla ingredienser till såsen och värm upp det, ta av från spisen när det börjar tjockna. Vi gillar pepparrot men var försiktig med det, smaka av så att det passar dig och din familj.
  6. Häll såsen över falukorv och tomaterna, strö på grovriven parmesan och sätt det direkt i ugnen. Det tar ca 30 – 40 minuter eller till dess det får lite mörkare skorpa. Under tiden kokar potatisen som du antingen pressar eller gör mos av.

Noshe Jan!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar