Rödbetor är en av mina favoriter i alla former. I Iran kokar
man det någorlunda mjukt och äter det blandat med yoghurt eller precis såsom
det är. I Sverige lägger man in rödbetor och äter det som komplement till
grytor osv. Det förekommer numera också som ingrediens i sallader osv. Rödbetor
har fått en renässans!
Fördelarna är många:
Sänkt blodtryck
Minskad risk för hjärtsjukdom
Bättre uthållighet
Toppen för hjärnan
Högre skydd mot sjukdomar
Håller magen i trim
källa
Sänkt blodtryck
Minskad risk för hjärtsjukdom
Bättre uthållighet
Toppen för hjärnan
Högre skydd mot sjukdomar
Håller magen i trim
källa
Att lägga in rödbetor är ganska enkelt man kokar det mjukt
och sedan gör man en lag bestående av ättika, socker, vatten. Smaksättningen
kan variera, du kan ha riven pepparrot, en bit färsk ingefära eller skivade
vitlök. både ingefära och pepparrot ökar hållbarheten för rödbetorna.
Våga att experimentera med att tillsätta örter. Det är viktigt att du
har rena glasburkar – jag sätter in glasburkarna i 100 graders varm ugn i ca 20
minuter.
Nedan får du det klassiska inläggningsreceptet som jag har
fått av min svärmor en gång i tiden.
1 sats
800 g – 1 kg rödbetor
2 tsk salt
Vatten som ska täcka rödbetorna (ca 1,5 – 2 liter)
2 tsk salt
Vatten som ska täcka rödbetorna (ca 1,5 – 2 liter)
Lag
3 dl ättika 12%
6 dl socker
1,2 liter vatten
12 st vitpepparkorn
4 st kryddpepparkorn
10 hela nejlikor
2 st lagerblad
1 – 2 cm riven färsk pepparrot (eller 2 msk färdigriven i tub)
Metod:
- Börja med att tvätta rödbetorna.
- Lägg dessa i en rymlig kastrull och häll på vatten som täcker rödbetorna.
- Häll i saltet.
- Låt det koka upp och sedan sjuda i ca 45 minuter eller till dess att rödbetorna är mjuka. Känn efter med en sticka.
- Under tiden blandar du alla ingredienser för laget i en separat kastrull. Låt det koka upp och koka i ca 5 minuter. Sätt det åt sidan.
- När rödbetorna är klara häller du bort det varma vattnet och sköljer rödbetorna med kallt vatten.
- Sätt på dig handskar annars riskerar du färgade händer! Skala rödbetorna.
- Skär av top- och botten på rödbetorna och skiva dessa, tänk på att inte skiva rödbetorna för tunt!
- Lägg skivade rödbetorna i glasburkar och häll på det varma laget.
- Sätt på locket direkt.
Relaterad recept: Kalops
Noshe Jan!
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar