torsdag 27 februari 2020

Skagencheesecake



Underbar Skagencheesecake som passar bra som förrätt eller lunch!


English translation and video


Vår kära svärdotter är från västkusten och älskar fisk och skaldjur, ville gärna göra något speciellt för henne när vi firade jul och det blev ett omgjort recept på Skagen cheesecake från Icas tidning Buffet nr 6 (2019). Resultatet blev en hit! Det är numera en absolut måste när vi bjuder på buffet! Lätt att göra och kan förberedas i god tid före serveringen. Dekorationen kan du vänta med till strax före serveringen eller en stund innan.


Viktigt att tänka på:
Skala gärna räkorna själv, det är både billigare och smakligare.
Smaka och rätta till kryddningen så att det passar dig och din familj, öka t ex pepparrot eller citron osv.
Använder du pepparrot i tub kan du gärna öka mängden något, använde du pepparrot i små genomskinliga koppar som är mycket starkare i smak behöver du vara lite försiktigare, dvs ta lite i taget och smaka av.


Ingredienser


Botten:
300 g kavring
75 g smör

Fyllning:
400 g skalade räkor
2 dl crèmefraiche
200 g naturell färskost (Philadelphiaost)
1/2 dl finriven pepparrot (i tub)
2 tsk dijonsenap
2 krm salt
3 tsk finrivet citronskal
1 msk färskpressad citronjuice
2 msk finhackad dill
4 msk finskuren gräslök
4 msk välhackad vårlökar (kan uteslutas)

Garnering:
1 liten rödlök (hackas väl)
Ärtskott
Dill
Hackade hårdkokta ägg (kan uteslutas)

Metod:

Botten:

  1. Klä en springform med löstagbar kant (23 cm i diameter) med bakplåtspapper.
  2. Smält smöret och låt det kylas en liten stund (5 - 10 minuter). 
  3. Kör kavringen i en matberedare och häll i det smälta smöret, tryck ut det i botten på formen. 
  4. Täck och låt det vila i kylen minst en timme. 

Fyllningen:

  1. Skala och hacka räkorna grovt. Ställ åt sidan.
  2. Blanda crèmefraichen, färskosten (Philadelphia), pepparrot, senap, salt, citronskal och pressad citron, smaka av och rätta till kryddningen. 
  3. Blanda nu i räkor, dill, gräslök och eventuell välhackade vårlökar. 
  4. Häll över i springformen, släta till det. Man kan garnera redan nu – men personligen föredrar jag att vänta till efter kylningen i minst 4 timmar. Använd din fantasi när det gäller garneringen. Välhackade hårdkokta ägg gör det hela matigare, rädisor passar också bra till. 
Noshe Jan!

Bakgrund:
Skagen är en plats i Danmark, detta recept har i själva verket ingenting att göra med Skagen i Danmark. Skagenröra på svenska är en blandning som först introducerades av den svenska kulinariska kocken Tore Wretman 1950. Nedan hittar du hans ursprungliga recept på Skagenröran som är en blandning av förkokta räkor, majonnäs, salt och peppar och citronsaft. Senare tillsatte två andra kockar dill och pepparrot till blandning - det är emellertid det som serveras på de flesta restauranger idag i Sverige. Det är en mycket populär förrätt!


4 skivor vitt franskt bröd
400 gram räkor (bästa kvalitet)
2 matskedar majonnäs
50 gram rom (för garnering)
Salt och peppar efter smak
Dill att garnera
Juice från en halv citron


Skala räkorna och pressa ut så mycket vätska som möjligt. Hacka och blanda med majonnäs. Tillsätt salt, peppar och citronsaft.

Om du vill servera den nya versionen - lägger du till välhackad dill och pepparrot.

Stek brödet i smör i ett par minuter, lägg blandningen på brödet eller bredvid, garner med dill och citronskivor. Skagenröran går utmärkt att servera med bakpotatis också.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar